Na jaren van exponentiële groei lijkt er een kink in de kabel te zijn gekomen bij de grote techbedrijven. Opeens worden tienduizenden technici de laan uitgestuurd, onder andere bij Amazon, Meta (Facebook), Twitter, taxi-app Lyft en betaalplatform Stripe.
Tijdens de begindagen van de coronapandemie crashten de beurzen, maar al gauw werd duidelijk dat techbedrijven, geholpen door de enorme steunpakketten van de Federal Reserve (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB), gigantische winsten maakten. Maar nu is het feestje even afgelopen.
De advertentie-inkomsten lopen zwaar terug, want bezuinigen op reclame is de makkelijkste manier om geld te besparen voor bedrijven, die te maken hebben met een lagere omzet. "Tijdens de pandemie hebben die grote bedrijven allemaal de wind mee gehad. De verkoop van spullen aan consumenten ging door het dak. Maar nu komt er ineens een recessie aan. Dus de bedrijven met een consumentenkant krijgen het gewoon moeilijk", legt beursanalist Jos Versteeg uit aan RTL Nieuws.
De techbedrijven hebben nog nooit zo'n grote ontslagronde meegemaakt. Bij Amazon moeten 10.000 werknemers vertrekken, Zuckerberg stuurt 11.000 mensen de deur uit en Musk maakt het helemaal bont bij Twitter door de helft van het werknemersbestand te ontslaan en van de rest te eisen dat ze bizar veel en hard werken. Als ze geen schriftelijk akkoord geven, mogen ook zij vertrekken.
Je kunt twisten over de vraag of de afgelopen jaren teveel mensen zijn aangenomen in de techsector, aldus Versteeg: "Het is een cyclisch verhaal. Er is misschien wat overenthousiasme geweest. Maar het wordt wel heel groot gemaakt. "Bij Amazon gaat het maar om 1 procent van het totale personeelsbestand. Bij Meta gaat het om 13 procent."