Oekraïne presenteerde woensdag een AI als woordvoerder. Ze heet Victoria en zal namens het ministerie van Buitenlandse Zaken officiële verklaringen geven, schrijft The Guardian. Ze is gemodelleerd naar een Oekraïense celebrity.
Het ministerie zei dat het "voor de eerste keer in de geschiedenis" een digitale woordvoerder gaat gebruiken om verklaringen voor te lezen, die wel nog steeds door mensen worden geschreven.
Gekleed in een donker pak stelde de woordvoerder zich in een presentatie voor als Victoria Shi, een "digitaal persoon". De figuur gebaart met haar handen en beweegt haar hoofd als ze spreekt.
De persdienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de verklaringen die door Shi worden gegeven niet door AI worden gemaakt, maar "geschreven en geverifieerd door echte mensen".
"Het is alleen het visuele deel dat de AI ons helpt te genereren", zei Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, die eraan toevoegde dat de nieuwe woordvoerder een "technologische sprong vooruit is die nog geen enkele diplomatieke dienst ter wereld heeft gemaakt". De belangrijkste reden voor haar creatie was om "tijd en middelen te besparen" voor diplomaten, zei hij.
De naam van de woordvoerder is gebaseerd op het woord "victory" en de Oekraïense uitdrukking voor kunstmatige intelligentie: shtuchniy intelekt. Shi's uiterlijk en stem zijn gemodelleerd naar een echt persoon: Rosalie Nombre, een zangeres en voormalig deelnemer aan de Oekraïense versie van de realityshow The Bachelor. Nombre werd geboren in de nu door Rusland gecontroleerde stad Donetsk in Oost-Oekraïne.
Het ministerie zei dat Nombre gratis deelnam. Het benadrukt dat Shi en Nombre "twee verschillende mensen zijn" en dat alleen de AI-figuur officiële verklaringen zal geven. Om vervalsingen te voorkomen, worden de verklaringen vergezeld van een QR-code die ze koppelt aan tekstversies op de website van het ministerie. Shi zal commentaar geven op consulaire diensten, momenteel een controversieel onderwerp.
Oekraïne schortte vorige week dergelijke diensten op voor mannen in de gevechtsleeftijd die in het buitenland wonen, waardoor het noodzakelijk werd voor hen om terug te keren naar hun land met als gevolg dat ze konden worden opgeroepen voor de dienstplicht.
Bron: The Guardian.