Miljoenen bewegende delen in je ogen werken saen om te zorgen dat je kunt zien en dit kunt lezen. Gezien alles wat ze doen, kunnen onze worden beschouwd als een technisch en biologisch wonder.
Oogarts Allison Babiuch noemt 19 feiten die laten zien bijzonder ogen zijn.
1. De zes spieren in elk van je ogen bewegen sneller dan alle andere spieren in je lichaam. Je hersenen gebruiken deze vliegensvlugge spieren om de beweging van je ogen te regelen via drie hersenzenuwen.
2. Je ogen groeien als kind mee met de rest van je lichaam. Ze worden aanzienlijk groter in je eerste twee levensjaren en krijgen dan nog een groeispurt tijdens de puberteit. De ogen bereiken hun volledige grootte in de vroege volwassenheid.
3. Mensenogen worden ongeveer 24 millimeter (mm) breed.
Ter vergelijking: de grootste ogen bij landdieren zijn bij de struisvogel ongeveer 50 mm in diameter. De grootste ogen in zee zijn die van de reuzeninktvis en zijn ongeveer zo groot als een bord.
4. Wanneer de lenzen in je ogen een beeld op je netvlies richten, is het ondersteboven en achterstevoren. Je hersenen heroriënteren het beeld en geven het de juiste grootte terwijl ze “ontwikkelen” wat je ziet.
5. Zeven miljoen fotoreceptorkegelcellen in je netvlies brengen je de wereld in levende kleuren. Je hersenen kunnen ook naar schatting 10 miljoen verschillende kleuren interpreteren.
6. Ondanks dat je zoveel verschillende kleuren kunt zien, nemen de kegelcellen er maar drie waar: rood, groen en blauw. Je hersenen combineren de signalen van dat trio om je een volledige regenboog van tinten te tonen.
7. Kleurenblindheid treedt op wanneer bepaalde kleurdetecterende kegeltjes ontbreken. Ongeveer 300 miljoen mensen over de hele wereld hebben een vorm van kleurenblindheid.
8. Je netvlies bevat ook meer dan 100 miljoen fotoreceptorstaafjes die je helpen zien in donkere en schemerige omstandigheden. Staafjes zijn extreem gevoelig en reageren al op een paar fotonen licht.
9. Fotoreceptorstaafjes helpen je niet met kleuren zien, maar ze helpen je wel om tot 500 verschillende grijstinten te zien.
10. Baby's worden geboren met wazig zicht dat geleidelijk verbetert tijdens hun eerste paar maanden op de wereld. Het duurt ongeveer vier maanden voordat een baby kleuren en objecten in de verte volledig kan zien.
11. Is het je wel eens opgevallen dat de ogen van een baby elkaar plotseling kruisen of zelfs niet synchroon lijken te lopen? Deze ongewone bewegingen komen vaak voor wanneer het gezichtsvermogen van een pasgeborene zich ontwikkelt en hij leert focussen.
12. Tranen komen minder vaak voor aan het begin en het einde van het leven. Pasgeborenen beginnen pas tranen te produceren als ze tussen de 1 en 3 maanden oud zijn. Hoe ouder je wordt, hoe minder tranen je produceert.
13 De kleur van je ogen is net zo uniek als je vingerafdrukken: geen twee mensen hebben dezelfde kleur. Bruintinten komen het meest voor. Variaties van groen zijn het zeldzaamst.
14. De kleur van je ogen verandert meestal niet na je eerste levensjaar. Als het wel verandert, kan het een teken zijn van een probleem dat aandacht van een oogarts verdient.
15. Roken en meeroken verhogen het risico op staar, maculadegeneratie en andere problemen die je gezichtsvermogen kunnen kosten.
16. Het hebben van twee ogen helpt bij het dieptezicht. Je hersenen berekenen afstanden door de verschillende beelden van elk oog met elkaar te vergelijken.
17. Een verandering in het gezichtsvermogen kan duiden op het ontstaan van grotere gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk of verschillende ontstekingsziekten.
18. Een zonnebril is niet alleen een uiting van stijl. Het is een manier om je ogen gezond te houden door schadelijk ultraviolet (UV) zonlicht te blokkeren dat je gezichtsvermogen na verloop van tijd kan beschadigen.
19. Knipperen is een basisreflex om je ogen te beschermen. Volwassenen knipperen gemiddeld 14 tot 17 keer per minuut. Dat komt neer op 13.440 tot 16.320 keer knipperen per dag als je 16 uur wakker bent.