Een
nieuwe studie komt tot de bemoedigende conclusie dat coronapatiënten voldoende immuniteit opbouwen om een tweede besmetting te voorkomen, zelfs als ze enkel lichte klachten hadden. Daarover schrijft The New York Times.
Wetenschappers van onder meer de universiteit van Washington zien tekenen van een sterke, langdurige immuniteit tegen Covid-19, zelfs bij besmette mensen die enkel milde symptomen ontwikkelden.
Uit
meerdere studies blijkt dat het lichaam reageert zoals het zou moeten reageren: ook maanden na de infectie zijn er nog voldoende antilichamen om het virus af te weren. "De dingen werken echt zoals het hoort," zegt immunoloog aan de universiteit van Arizona, Deepta Bhattacharya tegen de Amerikaanse krant.
Hoewel onderzoekers nog steeds niet kunnen voorspellen of de immuunreactie blijvend is, beschouwen veel experts het als een welkome indicatie dat de 'ijverigste' cellen van het lichaam hun werk doen en zo het coronavirus tegenhouden bij een tweede blootstelling.
"Dit is precies waar je op hoopt," zegt ook immunoloog van de universiteit van Washington, Marion Pepper. "Alle bouwstenen zijn aanwezig voor een volledig beschermende immuunreactie."
Dat mensen beschermd zijn kan pas echt worden bevestigd als ze opnieuw worden blootgesteld zonder weer ziek te worden, zegt dr. Pepper nog. Maar de bevindingen kunnen wel de zorg wegnemen dat er helemaal geen immuniteit ontstaat na besmetting.
Daarmee wordt ook het belang van een vaccin groter: dat zou dan waarschijnlijk de langdurige bescherming bieden waar we op hopen.