Ben je gestrest dan werkt het coronavaccin mogelijk minder goed

Wetenschap
zondag, 14 maart 2021 om 11:32
157889968
Een gezonde geest heeft meer invloed op een gezond lichaam dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een vaccin beter werkt bij mensen die goed slapen, weinig stress hebben en beschikken over fijne sociale relaties.
Onze psychische staat beïnvloedt ons immuunsysteem, toonde onder meer een studie onder studenten in de jaren 90 al aan. Een kwart begon na de eerste dosis van een hepatitis B-vaccin al antilichamen aan te maken, terwijl er eigenlijk drie doses nodig zijn. Hun gemeenschappelijke kenmerk: ten tijde van de enorm stressvolle tentamenperiode waarin de vaccinatie plaatsvond, hielden zij het hoofd koel. Ze hadden duidelijk minder angst en stress dan de andere studenten.
Bij ouderen, die een dementerende partner, verzorgden, werd iets soortgelijks aangetoond. Van dag en nacht zorgen voor iemand is bekend dat het gigantisch veel stress oplevert. Die stress blijkt de werking van de griepprik te verminderen bij deze groep vergeleken met een controlegroep. De consequenties van het hoge stressniveau waren extra groot, omdat oudere mensen in het algemeen een zwakker immuunsysteem hebben.
"Maar door chronische stress duurt het niet alleen langer om een beschermingsreactie van een vaccin te ontwikkelen, de bescherming is ook korter," zegt klinisch psycholoog Annelise Madison, die er onderzoek naar deed, tegen The Guardian. "Dus de immuniteit houdt minder lang aan, waardoor mogelijk meer vaccinaties nodig zijn."
Slecht slapenIn het algemeen vermindert stress de kracht van de T-cellen, die ons beschermen tegen ziekte. Stresshormoon cortisol verstoort de immuunfunctie. Slecht slapen en depressie, voortkomend uit stress, kunnen daar bovenop leiden tot een ontstekingsreactie in het lichaam en dat vermindert weer de productie van antilichamen, schrijft de Britse krant.
Professor Danny Altman, immunoloog aan Imperial College London, is het daarmee eens. Hij vermoedt dat gelijksoortige mechanismen een rol spelen bij long-covid. "Mensen rapporteren dat de symptomen komen en gaan. En stress is zeker een van de dingen die werkt als een trigger."
Bron(nen): The Guardian