We zaten er nogal eens naast, de laatste jaren. Ook, of juist, de dekundigen. We dachten dat de USSR en de Muur het eeuwige leven hadden, tot beide in zeer korte tijd ineenstortten.
De Midden-oosten experts en de mensen met verstand van terreur zagen de aanslag op het WTC niet aankomen. De crisis kwam ook uit het niets. Wetenschappers die afwijken van de eensgezinde menig worden weggelachen, zoals Andrej Amalrik ("Haalt de USSR 1984?"), wapeninspecteur Scott Ritter ('Er zijn geen massavernietingswapens in Irak") of Nouriel Rounini ("De banken gaan failliet)".
Laten we daarom eens kijken welke aangemene waarheden nog meer onzin zouden kunnen zijn, oppert Jacob Weisberg, een gevierd auteur over politiek en wetenschap.
1. Verspreiding van kernwapens is verwerpelijk. Er komen steeds meer landen bij met eigen kernwapens. India, Pakistan, Israel, wellicht Noord Korea en daarna Iran. Maar is dat echt erg? India en Pakistan houden elkaar in evenwicht. Israel en Iran later ook. Misschien is wijde verbreiding van kernwapens wel de beste wijze om het gevaar van kernwapens te keren.
2. De opwarming van de aarde is een ramp Zie hiervoor de wijze opvattingen van Freeman Dyson (link 3), hier eerder aan de orde gesteld.
3. China is stabiel. We kijken met bewondering naar China en het Chinese leiderschap. Twintig jaar na de schermutselingen op het Tiananmenplein heeft de Chinese leiding alles onder controle. Of niet soms? De hang naar democratie begint doorgaans als de bevolking is voorzien van de allereerste levensbehoeften, zoals landen als Thailand, Zuid Korea en Brazilië hebben ondervonden. China was naar dat niveau onderweg. En wat zou er gebeuren als meer dan een miljard Chinezen ontevreden worden?
4. Eigen huizenbezit is goed voor ons. In de VS en bij ons een algemeen aanvaarde gedachte. Maar blijken eenvoudige mensen niet te kwetsbaar voor een zo grote financiële verplichting als een huis? Als je rond de aanschaf van een huis een verkeerde beslssing neemt, kan het je hele leven kapot maken.
5. Aandelen doen het op de lange termijn beter dan obligaties. Met handig rekenwerk klopt dat. Maar met nog handiger rekenwerk klopt het niet. Het is eerder een kwestie van geloof dan van kennis.
6. Feyenoord wordt nooit meer kampioen. Ach, wat geeft het. Weisberg onderzoekt ook of de Amerikaanse autoindustrie werkelijk ten onder zal gaan en of fossiele brandstof bijna op is. Zie Newsweek voor een korte versie van zijn betoog en Slate voor de lange