Het nieuwste brainfood zou wel eens cacao kunnen zijn, maar alleen als je
chocolade eet in zijn puurste vorm, aldus een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de L’Aquila Universiteit in Italië en van Mars Incorporated, de producent van onder anderen M&M’s en Dove Chocolade. De onderzoekers komen tot deze conclusie op basis van een studie onder volwassen van 61 tot 85 jaar. De deelnemers aan het onderzoek dronken acht weken lang een zuivelproduct op basis van cacao, ofwel met een hoge (993mg), gemiddelde (520mg) of lage (48mg) hoeveelheid cacaoflavanolen. Deze natuurlijke stof wordt aangetroffen in verse cacaobonen, maar wordt helaas vaak vernietigd op het moment dat de bonen verwerkt worden tot melkchocolade of andere chocoladeproducten. Het geheugen en de hersenrespons van de deelnemers werd getest voor én na deze dieetperiode. Hieruit bleek dat de deelnemers met de hoogste hoeveelheid cacaoflavanolen, de meeste vooruitgang boekten. Wetenschappers weten niet precies waarom cacaoflavanolen ons brein stimuleren, maar ze denken dat het de insulineresistentie verbetert; insulineresistentie wordt al langer gekoppeld aan het verouderen van de
hersenen. Daarnaast zouden cacaoflavanolen ook de bloedvaten ondersteunen, dit stimuleert de bloedcirculatie in het hele lichaam en verbetert daardoor ons cognitief functioneren. Helaas is het bijna onmogelijk om deze breinstimulatie zelf te verwezenlijken, vooral omdat het lastig is om erachter te komen welke voedingsmiddelen cacaoflavanolen bevatten. Ze staan immers niet op het standaard voedingswaarde-etiket en het heeft ook niets te maken met het percentage cacao. Om voldoende cacaoflavanolen binnen te krijgen zou je ongeveer 23 donkere chocoladerepen of 10 eetlepels cacaopoeder moeten consumeren. Gelukkig zijn de wetenschappers van Mars Incorporated nu bezig met de ontwikkeling van producten boordevol cacaoflavanolen.