DBS effectief bij depressies, ook op de lange termijn

Wetenschap
vrijdag, 06 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Diepe hersenstimulatie of Deep Brain Stimulation (DBS) is een techniek waarbij neurochirurgen elektrodes diep in je hersenen implanteren. De elektrodes zijn aangesloten op een inwendige stimulator, een soort pacemaker. Door middel van deze elektrische stimulatie kunnen heel lokaal in de hersenen symptomen van verschillende ziektebeelden worden onderdrukt, waaronder de ziekte van Alzheimer, bewegingsstoornissen (o.a. de ziekte van Parkinson), het syndroom van Gilles de la Tourette, chronische pijn en epilepsie. In het AMC wordt het toegepast bij depressies, de obsessief-comulsieve stoornis (of dwangstoornis, o.a. smetvrees), anorexia nervosa en verslaving.
De eerste resultaten van onderzoek naar het effect van DBS bij depressies waren al bemoedigend, maar nu is ook aangetoond dat DBS effectief is op de lange termijn. Onderzoekers van de Emory universiteit in Atlanta volgden 10 patiënten met een depressie en 7 met een bipolaire stoornis (waarbij de depressies doorgaans ernstiger zijn). Bij 11 van de 12 patiënten die na 2 jaar nog aan het onderzoek deelnamen werd een positief resultaat bereikt: hun depressie verdween volledig of ze hadden slechts milde symptomen.
Dat is in het bijzonder goed nieuws voor depressieve mensen die niet reageren op een behandeling met medicatie of cognitieve gedragstherapie. Anderzijds is hersenchirurgie niet niks en duurt het een hele tijd voor DBS begint te werken. Na een maand had het bij veel mensen nog geen effect. Sommige mensen reageerden pas na een jaar op de behandeling. Een wondermiddel is het dus niet, maar voor velen wel de laatste strohalm.
Dit is slechts een kleine studie, grotere studies zijn nog in uitvoering, o.a. in het AMC.