Urine wordt zowel praktisch als medisch gebruikt. Dat is doorheen de
geschiedenis altijd zo geweest. In Rome adviseerde Plinius de Oudere al om verse urine te gebruiken voor de behandeling van zweren, brandwonden, aambeien en schorpioensteken. In de 16e en 17e eeuw werd het zowel intern (drinken) als extern gebruikt, bv. om droge jeukende ogen mee te wassen. De scheikundige Matte la Faveur verzamelde urine van kinderen (‘little children who drink very little wine’) om er vlugzout van te maken. Ook nu zijn er nog mensen die dagelijks een glaasje ochtendurine drinken. Dat zou de levensduur verlengen.
Verder werd urine gebruikt als ontsmettingsmiddel. Rond 1550 zag de Italiaanse arts Leonardo Fioravanti een man wiens neus afgesneden werd tijdens een ruzie. De arts urineerde op het neuspuntje voor hij dat er weer aan naaide. De lijfarts van Hendrik de 8e gaf het advies om alle wonden van soldaten te wassen met urine. Omdat urine steriel is als ze wordt uitgescheiden, was dat op dat moment waarschijnlijk veiliger dan wassen met water.
En dan zijn er nog de cosmetica. Dokter William Bullein adviseerde om ‘onreine gezichten’ te wassen met sterke azijn, melk en de urine van een jongen. Ook nu komt ureum nog voor in geneesmiddelen en huidcrèmes. Het ureum in cosmetica en geneesmiddelen is synthetisch, maar het kan goedkoper: Amy Winehouse bv. beweert dat ze haar dagcrème mengt met haar urine om haar huid mooi te houden en er zijn mensen die het gezicht van hun baby steevast schoonmaken met een natte luier.
In de toekomst kunnen we urine ook als brandstof gebruiken. Professor Gerardine Botte van de Ohio University heeft ontdekt dat je uit urine waterstof kunt halen dat bruikbaar is als brandstof, de zogenaamde ‘Power Pee’. Haar systeem werkt op dezelfde wijze als de elektrolyse van water, maar om het molecuul in urine te scheiden is veel minder elektriciteit nodig. Het systeem is bijzonder interessant om toe te passen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals vliegvliegvelden en stadions. Ook mestoverschotten van dieren kunnen zo verwerkt worden. E3 Clean Technologies, waarvan Botte de Chief Technology Officer is, zal de ´Pee Power´ op de markt brengen. Het bedrijf hoopt een ´Greenbox´ prototype klaar te hebben tegen het einde van volgend jaar.