Het ziet er enigszins barbaars uit en het idee erachter lijkt absurd: een elektrode tegen de ene kant van je hoofd die een bepaald deel van je hersenen activeert en eentje tegen de andere kant die het tegenovergestelde deel afremt. En dankzij dat kleine beetje verschil in je hersenen zou je een stuk beter kunnen denken. Dat is wat tDCS (transcranial Direct Current Stimulation) inhoudt.
Inmiddels voeren wetenschappers overal ter wereld (Oxford, Harvard, Sydney) succesvolle tests uit met tDCS. Zo werden mensen na een hersenbloeding met elektroden getraind om de getroffen hersencentra weer te activeren. Soortgelijke behandelingen worden inmiddels toegepast op mensen met depressies, rekenproblemen en ADHD. En dat allemaal dankzij een stroomstootje van één milliampère.
Bij de mensen met rekenproblemen werd de rechter pariëntaalkwab (die je gebruikt om je een som voor te stellen) gestimuleerd en de linkerkwab middels de negatieve elektrode geremd. De proefpersonen presteerden veel beter dan de controlegroep. Bovendien was dit verschil na zes maanden nog niet verdwenen. tDCS blijkt de bijbehorende vaardigheden ook op de langere termijn te ontwikkelen.
Op de psychologiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam loopt nu een experiment om verslavingspatiënten middels tDCS te trainen. Het vermoeden bestaat dat als hun werkgeheugen gestimuleerd wordt, ze beter leren hun impulsen te beheersen. 'Bijvoorbeeld (zo schrijft de Volkskrant) om een veilige route naar huis te plannen, die niet langs de slijter voert.'
Bron(nen): Volkskrant Wetenschap (betaalde toegang) Wikipedia