Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben aanwijzingen gevonden dat mensen met
dyslexie moeite hebben om kleine variaties in de menselijke stem te horen, die mensen van elkaar onderscheiden. Het is een soort van 'stemblindheid'.
Normaal gesproken ga je af op kleine geluiden, fonemen genoemd. Als je voor het eerst het woord 'kat' zegt, zijn de fonemen bv. 'kh' -'a'- 't'. Maar als je leert lezen, ga je minder af op het herkennen van de afzonderlijke klanken en ben je je er niet meer bewust van. Evengoed is het herkennen van die klanken nog steeds belangrijk voor het herkennen van iemands stem.
De onderzoekers vergeleken mensen met en zonder dyslexie. Ze moesten allemaal 10 verschillende stemmen leren onderscheiden. de helft daarvan sprak Engels en de andere helft Chinees. Iedere stem was gekoppeld aan een avatar. Mensen zonder dyslexie scoorden 40% beter dan die met dyslexie bij het herkennen van Engelse stemmen. Bij de Chinese stemmen was dat verschil er niet. In dat geval hebben Engelstalige niet-dyslectici geen voorsprong, omdat niemand van hen geleerd had om Chinese fonemen te onderscheiden.