Waar gaat dat virus heen als je met vier mensen aan een tafel zit en eentje is besmet? Dat is de vraag die supercomputer Fugaku moest beantwoorden. Twee dingen vallen op: je plek aan tafel maakt veel uit en de luchtvochtigheid heeft invloed.
Japanse wetenschappers van de Kobe University en onderzoeksgigant Riken lieten de computer een typische dinersituatie simuleren. De simulatie toont de uitstoot en verspreiding van aerosolen als vier mensen aan tafel zonder mondkapje praten.
Wat blijkt: de persoon die recht tegenover degene zit die besmet is, krijgt vier keer zoveel virusdeeltjes binnen als degene die schuin tegenover hem zit. Maar degene die direct naast de besmette persoon zit, loopt het meeste risico.
Die krijgt, wanneer de besmette tafelgenoot zijn hoofd draait, vijf keer zoveel virusdruppeltjes binnen als degene die recht tegenover de besmette eter zit. Tip van de onderzoekers: houd je mondkapje op zolang je aan het praten bent en zet het alleen af tijdens het eten zelf.
Wat ook uit de simulatie blijkt, is dat een hogere luchtvochtigheid ervoor zorgt dat virusdeeltjes zich minder ver verspreiden. Ze slaan dan neer. De wetenschappers raden dan ook aan om binnen luchtbevochtigers te gebruiken, zodat de lucht minder droog wordt.
In deze video zie je hoe het virus zich verspreidt aan een eettafel: