Onderzoekers van de universiteit of Washington in Seattle ontwikkelen medische robots met vleugelachtige armen, Raven genaamd. Tot nu toe wordt vooral het Da Vinci Surgical System gebruikt in de robotchirurgie. Daarmee worden de handbewegingen van de chirurg verkleind, zodat kan worden volstaan met kleine sneetjes en de patiënt sneller herstelt.
Da Vinci is echter verre van perfect. Het is immobiel, weegt meer dan een halve ton en kost $ 1,8 miljoen, zodat alleen de rijkste instellingen het kunnen aanschaffen. Het maakt ook gebruik van software met een gesloten broncode, waardoor onderzoekers niet zelf kunnen experimenteren ermee.
Dat geld niet voor de Raven. Die werd in eerste instantie ontwikkeld voor het leger om op het slagveld te gebruiken. Raven is compact, licht, relatief goedkoop (circa $250.000) en gebruikt open-source software. Met Raven zal het ook mogelijk zijn om een hartoperatie uit te voeren zonder het hart stil te leggen.
De eerste Raven zullen in februari in gebruik genomen worden door universiteiten. Raven is nog niet goedgekeurd door de Food and Drugs Administration voor de toepassing op mensen. Voorlopig blijft het bij het opereren van dieren of lijken. Het zou een kwestie van tijd kunnen zijn voor de Raven mensen opereert, ware het niet dat de patentrechten van het Da Vinci systeem roet in het eten kunnen gooien. Die octrooien zullen echter op een gegeven moment verlopen. Ondertussen is er voldoende tijd om de Raven te testen en te verbeteren.