Om de opwarming van de aarde te bestrijden moeten we vlees extra gaan belasten, dit heeft de toonaangevende ‘Chatham House’ denktank voorgesteld. Daarnaast adviseren ze ook om de hoeveelheid vlees die geserveerd wordt op scholen en ziekenhuizen te verminderen. De extra inkomsten van de ‘vleesbelasting’ kunnen gebruikt worden om alternatieven te subsidiëren die beter zijn voor de gezondheid en voor het milieu: zoals fruit, groenten en tofu. Een vleesbelasting van 2,50 euro per kilo zou de vleesconsumptie met 14 procent verlagen. Volgens de denktank wordt de vleesindustrie helemaal overgeslagen in de zoektocht naar mogelijkheden om de klimaatveranderingen te veranderen, ondanks dat deze industrie verantwoordelijk is voor ongeveer 15 procent van alle broeikasgassen: dezelfde hoeveelheid die alle auto’s, vliegtuigen, treinen en schepen op de wereld gecombineerd uitstoten. De productie van rund- en lamsvlees zijn het ergste voor het milieu, omdat zowel in het productieproces van dierenvoeding als bij het spijsverteringsstelsel van de dieren gassen vrijkomen. Het belasten van vleeswaren is volgens de onderzoekers de meest effectieve manier om de vleesconsumptie te verminderen, daarnaast biedt dit ook een hoop gezondheidsvoordelen. Zo krijgt de gemiddelde Brit bijvoorbeeld dagelijks ongeveer tweemaal de aanbevolen hoeveelheid vlees binnen. De onderzoekers erkennen dat deze maatregel waarschijnlijk niet de meest populaire optie zal zijn om de vleesconsumptie te verminderen, maar uit focusgroep-onderzoek blijkt dat overheden het publieke verzet tegen deze maatregel overschatten. De onderzoekers zien ook kansen voor de overheid om diëten te beïnvloeden door de hoeveelheid vlees te verminderen en meer vegetarische alternatieven aan te bieden op plaatsen zoals scholen, ziekenhuizen, gevangenissen en legerbasissen. De huidige maatregelen die getroffen worden tegen klimaatverandering, met name in de energie- en transportindustrie, moeten voor een verwarming van maximaal 2,7° Celsius leiden deze eeuw. Het limiteren van de vleesconsumptie kan volgens de onderzoekers zorgen voor 25 procent van de daling die nodig is om onder de benodigde 2° Celsius te komen. Het niveau dat volgens wetenschappers niet overschreden mag worden als we de meest gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering willen voorkomen.
Bron(nen): Telegraph