Neurologische aandoeningen, variërend van migraine tot beroertes en van parkinson tot dementie zijn nu wereldwijd de belangrijkste oorzaak van een slechte gezondheid. In 2021 overleden meer dan 11 miljoen mensen aan de ziektes, blijkt uit nieuw onderzoek.
Het aantal mensen dat leeft met of overlijdt aan aandoeningen aan het zenuwstelsel is de afgelopen dertig jaar geëxplodeerd. Meer dan 40 procent van de wereldbevolking, oftewel 3,4 miljard mensen, leden aan een dergelijke ziekte, zo schrijven wetenschappers in
The Lancet.
De analyse toont aan dat de totale ziektelast en voortijdige sterfte aan 37 neurologische aandoeningen met 18 procent is toegenomen, van 375 miljoen verloren gezonde levensjaren in 1990 naar 443 miljoen in 2021.
Een deel van de scherpe stijging kan worden verklaard door de groei van de wereldbevolking en de hogere levensverwachting, maar ook leefstijl- en omgevingsfactoren spelen een rol, zoals vervuiling, obesitas en ongezonde leefgewoonten.
De onderzoekers benadrukken hoe groot de ongelijkheid is in de wereld: 80 procent van de sterfgevallen en het verlies aan gezonde levensjaren komt voor in lage en middeninkomenslanden. In de zwaarst getroffen regio's in Afrika zijn de sterfte en ziekte vijf keer erger dan het wereldwijde gemiddelde.
De studie wijst op het belang van preventieve maatregelen om het risico op de ziektes te verminderen. Het belangrijkste is volgens de onderzoekers om te zorgen dat minder mensen een hoge bloeddruk hebben. Dat zou de kans op een groot aantal aandoeningen flink verminderen en maar liefst 84 procent van de ziekte, gezondheidsachteruitgang en voortijdige sterfte door beroerte voorkomen.