Beten van besmette teken kunnen bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Het percentage teken dat drager is van de bacterie varieert sterk van plaats tot plaats en van jaar tot jaar. Gemiddelde is 15,1 procent van de teken besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, zo blijkt uit gegevens van de Wageningen Universiteit.
Onderzoekers van Wageningen UR hebben nu een veelbelovende en milieuvriendelijke methode ontwikkeld om teken te bestrijden. Uit proeven is gebleken dat minuscule wormpjes, nematoden genaamd, de teek binnen 10 dagen kunnen doden. De nematoden dringen de teek binnen en tasten die van binnenuit aan. Ze scheiden een bacterie af die dodelijk is voor de teek. In de teek ontstaan vervolgens nieuwe nematoden die op zoek gaan naar een volgende prooi.
'De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met de proeven die we hebben gedaan, wordt 60% van de teken binnen 10 dagen gedood', zegt onderzoeker Arnold van Vliet van Wageningen UR.
Ongediertebestrijding met nematoden is niet nieuw. De wormpjes, die doorgaans in de grond leven, worden al ingezet tegen vlooien en de schadelijke eikenprocessierups. De biologische methode is milieuvriendelijk en de onderzoekers verwachten dat het natuurlijk evenwicht nauwelijks wordt verstoord. Nematoden zijn volledig onschadelijk voor mensen, zoogdieren, vogels en amfibieën.
Bron(nen): Trouw NRC Wageningen University