Nieuwe studie toont aan: lichtvervuiling vergroot kans op alzheimer

Wetenschap
vrijdag, 06 september 2024 om 15:03
bijgewerkt om vrijdag, 06 september 2024 om 15:22
anp 506836352
Op veel plekken is het nooit helemaal donker. De straatlantarens zijn aan, winkelpanden blijven verlicht en boven veel steden hangt zelfs altijd een soort lichtgloed. Nieuw onderzoek linkt deze lichtvervuiling nu aan alzheimer, vooral bij mensen onder de 65. 
De Amerikaanse studie vond een verband tussen gebieden in de VS met overmatige blootstelling aan kunstlicht 's nachts en het aantal gevallen van alzheimer.
De onderzoekers analyseerden de gemiddelde nachtelijke lichtintensiteit per staat en regio in de VS tussen 2012 en 2018, gebruikmakend van satellietgegevens over lichtvervuiling en Medicare-data over alzheimer-prevalentie. Ook werden medische gegevens over bekende risicofactoren voor alzheimer meegenomen in de analyse.
Hoewel aandoeningen als diabetes en hoge bloeddruk sterker verband hielden met alzheimer dan lichtvervuiling, bleek nachtelijk licht erger te zijn dan factoren als alcoholmisbruik, chronische nierziekte, depressie, hartfalen en obesitas. Bij mensen onder de 65 was lichtvervuiling zelfs schadelijker dan elke andere onderzochte risicofactor.
Interne klok
Dr. Robin Voigt-Zuwala, een van de auteurs, legt uit dat licht de grootste invloed heeft op ons circadiane ritme - oftewel onze interne klok die regelt wanneer we wakker of slaperig zijn. Verstoring van dit ritme door nachtelijk licht zou de weerstand kunnen verminderen, waardoor mensen vatbaarder worden voor ziekten.
Deskundigen die niet bij het onderzoek betrokken waren, bevestigen dat slechte slaapkwaliteit het risico op Alzheimer verhoogt. Dr. Jason Karlawish van de Universiteit van Pennsylvania benadrukt dat goede slaap een van de pijlers is van een gezond brein en bescherming biedt tegen dementie.
De onderzoekers erkennen enkele beperkingen van de studie, zoals het feit dat de Medicare-gegevens gebaseerd zijn op huidige woonplaatsen en niet noodzakelijk levenslange blootstelling aan licht weergeven. Desondanks onderstreept het onderzoek het belang van goede slaap voor de hersengezondheid en roept het op tot nader onderzoek naar de effecten van nachtelijke lichtvervuiling.