Rode wijn gezond? Dankzij fraude 'aangetoond'

Wetenschap
vrijdag, 13 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het onderzoek duurde 3 jaar en resulteerde in een rapport van 60.000 pagina's, maar één van de onderzoekers die hiermee de meeste bekendheid verwierf, blijkt de boel te hebben belazerd. Tijdens het onderzoek naar de heilzame effecten van resveratrol, een stof die in rode wijn zit, zijn de gegevens 145 keer verzonnen of vervalst.
Voor wie dacht dat onderzoeksfraude typisch iets is voor de sociale wetenschappen: de frauderende onderzoeker, Prof. dr. Dipak K. Das, was als hoogleraar verbonden aan de afdeling Chirurgie en directeur van het Cardiovasculair Onderzoekscentrum van het academisch ziekenhuis van de Universiteit van Connecticut (UConn).
Het onderzoek naar de fraude kwam op gang na een anonieme tip over malversaties in het onderzoek in 2008.
Is rode wijn dan toch niet zo gezond? Vooralsnog is er geen reden om te twijfelen aan de positieve effecten van resveratrol. In diverse andere onderzoekscentra werd dat ook aangetoond.