Simpele slaappil verkleint vermoedelijk kans op alzheimer

Wetenschap
zondag, 12 mei 2024 om 13:25
bijgewerkt om zondag, 12 mei 2024 om 21:00
anp 489489945
Al langer lijkt er een link te zijn tussen genoeg slaap en de kans op alzheimer. Nu hebben onderzoekers gekeken of ook een slaappil op zich al effect heeft op de opbouw van eiwitten die het risico op de ziekte vergroten. En dat blijkt het geval. 
In de meest recente studie van de Washington University kijken onderzoekers of het verbeteren van de slaap met behulp van slaappillen het gehalte tau- en amyloïd-bèta-eiwit in het hersen- en ruggenmergvocht kan verlagen. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat zelfs één nacht verstoorde slaap de amyloïd-bèta-niveaus al kan laten stijgen.
Een groep vrijwilligers van 45 tot 65 jaar oud kreeg het slaapmiddel suvorexant of een placebo, een uur nadat onderzoekers een kleine hoeveelheid van hun hersen- en ruggenmergvocht hadden afgenomen. Ze verzamelden vervolgens 36 uur lang elke twee uur een monster terwijl de deelnemers sliepen en gedurende de volgende dag en nacht, om te meten hoe de eiwitniveaus veranderden.
Er waren geen verschillen in slaap tussen de groepen, en toch werden de amyloïd-bèta-concentraties met 10 tot 20 procent verlaagd door een dosis suvorexant een middel dat gewoonlijk wordt voorgeschreven voor slapeloosheid. De hogere dosis suvorexant verminderde ook tijdelijk de niveaus van hypergefosforyleerd tau, een gemodificeerde vorm van het tau-eiwit dat gekoppeld is aan de vorming van tau-klitten en celdood. Ook dat is hoopgevend als het gaat om een kleinere kans op alzheimer.