Voetbalteams die een strafschoppenreeks als eerste mogen beginnen, hebben een duidelijk psychologisch voordeel op hun tegenstanders. Dat is het resultaat van een studie van de London School of Economics and Political Science (LSE). De onderzoekers namen 2.820 strafschoppen in grote nationale en internationale wedstrijden tussen 1970 en 2000 onder de loep. In 60% van de gevallen wint de ploeg die aan de strafschoppenreeks mag beginnen.
Het muntstuk van de scheidsrechter dat bepaalt wie mag beginnen, geeft 20% voordeel aan aan het team dat eerst trapt. De psychologische druk om pas later te mogen trappen beïnvloedt de prestatie van het team dat als tweede aan de strafschoppenserie begint. Op basis van deze resultaten pleiten de onderzoekers voor een soort tiebreak-systeem zoals bij tennis, waar elke ploeg twee opeenvolgende strafschoppen mag nemen. Op die manier wordt het psychologisch voordeel beperkt.
Nederland kende zijn grootste penalty-trauma tijdens het EK
voetbal van 2000. In de halve finale tegen Italië misten de Nederlanders maar liefst vijf strafschoppen, waarvan drie in de beslissende strafschoppenreeks waarbij Italië de spits mocht afbijten (
video).
Het artikel in De Standaard toont ook beelden van andere wedstrijden.