Wist je dat black-outs vaak ontstaan als je een andere kamer betreedt? Dit schijnt een universeel verschijnsel te zijn en Gabriel Radvansky, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Notre Dame in Indiana, heeft ontdekt waarom dat zo is.
Misschien herken je dit wel: je loopt een kamer binnen om iets te pakken en op dat moment vraag je je af: 'wat kwam ik hier ook alweer doen?'. Dit overeenkomt iedereen wel eens, zelfs mensen met een goed geheugen. Volgens Radvansky ontstaan deze gaten in je geheugen op een moment dat je door de deuropening naar de andere kamer gaat. Als je een kamer binnengaat of verlaat, sluit je een hoofdstuk af in je geest. Zo worden verschillende periodes van activiteit van elkaar gescheiden en opgeslagen. Dat maakt het moeilijker om herinneringen uit het vorige hoofdstuk op te roepen. Onze geest werkt dus een beetje zoals opeenvolgende scènes in een film.
Om tot die conclusie te komen, voerde Radvansky een aantal experimenten uit met studenten, zowel in reële als in virtuele omgevingen. De studenten moesten voorwerpen verplaatsen van het ene vak naar het andere, soms binnen dezelfde kamer en soms in een aangrenzende kamer. In het laatste geval vertoonden de studenten 2 tot 3 keer meer gaten in hun geheugen en wisten ze niet meer naar welk vak ze het voorwerp moesten brengen, ook al was de afstand die ze moesten afleggen dezelfde.
Bron(nen): MaxiSciences