Waarom heb je spierpijn na het trainen? En is het erg om door te sporten?

Wetenschap
maandag, 04 april 2022 om 13:07
anp 200137662

Spierpijn, zeker de beginnende sporter heeft er nog weleens last van. De meesten besteden er weinig aandacht aan en trainen gewoon door. Hoe erg is dat?

De spierpijn die even na het sporten ontstaat, komt voornamelijk opzetten door excentrische training, waarbij de spiervezels worden verlengd (in tegenstelling tot concentrische training, die de spiervezels verkort). De rek van de spieren zorgt voor microbreukjes in het spierweefsel, waar je nog dagen last van kunt hebben. Voorbeelden van een excentrische beweging zijn de trap aflopen of naar beneden bewegen bij het opdrukken.

Er zijn verschillende vormen van spierpijn:

  • Acute spierpijn krijg je na een zware duur-inspanning. Je spieren zitten vol melkzuur en je lichaam heeft ongeveer een uur nodig om dit weg te werken.
  • Bij een val of spierverrekking kan een spierscheuring of kneuzing optreden. Deze pijn kan lang aanhouden en de sporter heeft rust en mogelijk een arts nodig.
  • Verlate spierpijn (DOMS) komt na een etmaal op en is op z'n hevigst na 48 uur. De oorzaak ligt in de vele kleine beschadigingen van de spierweefsels, die veelal pas ontstaan in de dagen na de excentrische inspanning.

Het lichaam repareert de beschadigingen in het spierweefsel in de dagen na de inspanning. DOMS is een manier van het lichaam om aan te geven dat de spieren niet te zwaar belast moeten worden tijdens het herstel. Gun je de spieren hun rust, dan zul je bij de volgende training merken dat dezelfde inspanning je makkelijker afgaat.

Het is dus niet per se heel erg om door te sporten met spierpijn, maar je zult merken dat het minder goed gaat. En je lichaam geeft natuurlijk niet voor niets een pijnsignaal af: rust is de boodschap.

Bron(nen): Science Alert