Waarom sommige mensen altijd te laat komen

Wetenschap
woensdag, 19 juni 2024 om 10:58
bijgewerkt om woensdag, 19 juni 2024 om 11:37
21382765 m normal none

De Amerikaanse wetenschapper Jeff Conte, hoogleraar psychologie aan de San Diego State University, voerde een onderzoek uit waarin hij de deelnemers verdeelde in Type A-mensen (ambitieus, competitief) en Type B (creatief, reflectief, verkennend). Hij vroeg hen om, zonder op de klok te kijken, te beoordelen hoe lang het duurde voordat één minuut verstreek.

Type A-mensen hadden het gevoel dat er een minuut was verstreken terwijl er ongeveer 58 seconden waren verstreken. Deelnemers van type B hadden het gevoel dat er na 77 seconden een minuut was verstreken.

Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen altijd te laat komen. Hier zijn enkele mogelijke verklaringen:

  1. Persoonlijkheid: Persoonlijkheid hangt vaak samen met of iemand te laat komt. Mensen die te laat komen hebben vaak bepaalde eigenschappen die daarmee gepaard gaan. Ze zijn bijvoorbeeld sneller verveeld en beginnen dan vaak aan iets nieuws voordat ze het andere af hebben. Daarnaast zijn ze vaak rommeliger, ook in hun hoofd.
  2. Tijdsbewustzijn: Sommige mensen hebben een beter tijdsbesef dan anderen. Een studie uit 2016 door psychologen van de Washington University onderzocht een groep proefpersonen op het vermogen om mentaal bewust te zijn van tijd, ofwel: tijdsbewustzijn. De proefpersonen kregen verschillende taken voorgeschoteld die binnen een bepaalde tijd afgerond moesten worden. Het onderzoek wijst uit dat een deel van de proefpersonen aanzienlijk meer tijdsbewustzijn had.
  3. Consequenties: Zodra er consequenties verbonden zijn aan te laat komen, zoals een vliegtuig missen, zijn we ons sneller bewust van de tijd. Op het moment dat die consequenties wegvallen, vallen we ook sneller terug in de gewoonte om te laat te komen.
  4. Psychologische redenen: Voor sommige mensen is te laat komen juist de voorkeursoptie. Zij vinden het inefficiënt of ongemakkelijk om op een ander te gaan wachten.

bron: Science Alert