Mannen en vrouwen gaan anders om met de dreiging om buitengesloten te worden door een groep. Vrouwen proberen dan iemand anders uit te sluiten. Mannen reageren niet op die dreiging. Dat blijkt uit een recent onderzoek.
De onderzoekers lieten alle deelnemers een spel spelen tegenover 2 figuren op een computerscherm. De proefpersonen dachten dat dit echte spelers waren, die elders zaten. In werkelijkheid was dat niet zo. Iedere deelnemer speelde 28 rondjes op basis van toeval met als doel punten te verzamelen die ze aan het eind konden inwisselen tegen geld. Aan het begin van iedere ronde zagen de deelnemers wat hun plaats was in het klassement en die van de 2 spelers tegen wie ze speelden. Daarna konden ze kiezen om alleen te spelen, om een bondje aan te gaan met 1 van de spelers of om samen te werken met allebei en dan de punten te delen.
Uit eerder onderzoek is bekend dat als mensen veel kans hebben om te winnen, ze kiezen voor alleen spelen en als die kans afneemt ze meer geneigd zijn om een bondje aan te gaan of samen te werken. Op dit punt werden ook geen verschillen gevonden tussen mannen en vrouwen. Pas als er gezegd werd dat 'als je alleen speelt, zullen je tegenspelers tegen jou samenspannen en jou buitensluiten als ze winnen' werden de verschillen duidelijk. Bij mannen had dit geen effect, maar de vrouwen gingen dan vaker met 1 speler samenspannen tegen de derde partij.
De onderzoekers verklaren dit door verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van relaties. Mannen zijn gewend om in een groep te opereren, terwijl vrouwen meer een-op-een contacten hebben met vriendinnen. Een derde buitensluiten helpt vrouwen om de exclusieve band met hun beste vriendin te versterken en in stand te houden.