Waarom vrouwen deels anders eten nodig hebben dan mannen

Wetenschap
woensdag, 28 februari 2024 om 6:45
d90eac96 00a6 446e 849e c37ef97078f1

Vrouwen en mannen hebben verschillende voedingsbehoeften. Ze zijn anders gebouwd en zijn lichamelijk ook niet identiek. Mannen zijn vaak langer en zwaarder dan vrouwen en hebben daarom vaak meer voeding en energie nodig om gezond te zijn. Ook hebben mannen vaak van nature meer spiermassa en spieren verbranden ook meer calorieën dan vet.

De verschillen zijn afhankelijk van hormonen, specifiek voor het geslacht, lichaamssamenstelling en verschillende gezondheidsdoelen, schrijft Cleveland Health clinic. De belangrijkste elementen die de verschillen in voedingsbehoeften tussen de geslachten bepalen worden hieronder uitgelegd.

Een van de markantste verschillen ligt in de caloriebehoefte. Mannen hebben over het algemeen een hogere caloriebehoefte dan vrouwen. Dit verschil is voornamelijk te wijten aan de grotere spiermassa en het hogere basismetabolisme bij mannen. Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, vereisen mannen gemiddeld 2500 kcal per dag, terwijl vrouwen rond de 2000 kcal per dag nodig hebben, afhankelijk van leeftijd, levensstijl en activiteitenniveau.

Een ander significant verschil betreft ijzer. Vrouwen hebben meer ijzer nodig vanwege menstruatieverlies. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor ijzer is voor vrouwen tot 50 jaar 18 mg, terwijl het voor mannen 8 mg is. Ijzer speelt een cruciale rol in de zuurstoftransport in het bloed, en een tekort kan leiden tot vermoeidheid en anemie.

Ook op het gebied van calciumconsumptie zijn er verschillen. Vrouwen lopen een groter risico op osteoporose, vooral na de menopauze, waardoor een hogere calciuminname wordt aanbevolen om de botdichtheid te behouden. De National Osteoporosis Foundation beveelt aan dat vrouwen boven de 50 jaar 1200 mg calcium per dag consumeren, tegenover 1000 mg voor mannen in dezelfde leeftijdscategorie.

Tot slot wijzen studies uit dat de behoefte aan vitamine en mineralen ook varieert tussen seksen. Zo wordt mannen aangeraden meer vitamine C te consumeren voor de ondersteuning van een gezond immuunsysteem en weefselherstel, terwijl vrouwen baat kunnen hebben bij meer vitamine D en calcium voor botgezondheid.

Deze verschillen benadrukken het belang van een op maat gemaakte benadering van voeding. Een dieet dat rekening houdt met geslachtsspecifieke voedingsbehoeften kan bijdragen aan een optimale gezondheid en welzijn voor zowel mannen als vrouwen.

Praktische tips

Om de voedingsverschillen tussen mannen en vrouwen in praktijk te brengen, adviseren voedingsexperts enkele specifieke voedingsrichtlijnen. Zo benadrukt Dr. Maria Johnson, voedingsdeskundige en auteur van diverse publicaties over voedingswetenschap, "Mannen zouden moeten focussen op het verhogen van hun inname van magere eiwitten en vezelrijke voedingsmiddelen om hun hogere energiebehoeften te ondersteunen." Voor vrouwen, voegt ze eraan toe, "is het essentieel om voedingsmiddelen rijk aan ijzer en calcium te prioriteren, zoals bladgroenten, zuivel en verrijkte producten, om het risico op anemie en osteoporose te verminderen."

Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten is van cruciaal belang voor zowel mannen als vrouwen. Echter, de proporties en nadruk kunnen verschillen afhankelijk van het geslacht. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten dagelijkse diëten worden aangepast aan individuele behoeften, waarbij rekening wordt gehouden met leeftijd, geslacht, gezondheidsstatus en activiteitenniveau.

Verder wijst recent onderzoek gepubliceerd in het Nutrition Journal uit dat het toevoegen van omega-3-vetzuren aan het dieet, verkregen uit vette vis of supplementen, bijdraagt aan hartgezondheid bij mannen, terwijl vrouwen baat kunnen hebben bij hogere hoeveelheden vezels om de spijsvertering en gewichtsbeheersing te ondersteunen. Het belang van matiging wordt ook onderstreept, met een sterke aanbeveling voor het beperken van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, suikers, en verzadigde vetten, om het algehele welzijn te bevorderen.