Zuid-Europa staat een "abnormaal warme en droge zomer" te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.
"De zomer van 2023 was erg warm in Groenland, waardoor meer zoet water naar de oceanen ging", legt wetenschapper Marilena Oltmanns uit. Ze is hoofdauteur van het onderzoek dat NOC woensdag publiceert in het wetenschappelijke tijdschrift Weather and Climate Dynamics van de European Geosciences Union. "Daardoor verwachten we dat de omstandigheden in de atmosfeer van de oceaan gunstig zijn voor een buitengewoon warme en droge zomer in Zuid-Europa."
Of ook Noord-Europa met deze warmte te maken krijgt, hangt af van de route die het zoete water in de Noord-Atlantische Oceaan aflegt, zeggen de onderzoekers. "Het exacte jaar voor warmte en droogte in Noord-Europa kunnen we in de winter voordat deze plaatsvindt nauwkeuriger inschatten."
Het zoete water is afkomstig van smeltend zee-ijs en gletsjerijs. Dit kan de oceaancirculatie verstoren en het klimaat wereldwijd beïnvloeden. De wetenschappers denken dat toekomstige hittegolven in Europa steeds intenser zullen worden door de toename van het smeltende ijs.