Het moment vlak voor je sterft, is een van de grote mysteries van het leven. Veel serieuze wetenschappers hebben er onderzoek naar gedaan, waaronder de gerenommeerde Amerikaanse neuroloog Cameron Shaw. Hij concludeert dat er echt een wit licht is aan het eind van de tunnel.
Hij legt aan Vice uit hoe dat werkt. "Tunnelvisie doet zich voor als de bloedtoevoer naar de
hersenen plots wordt afgesneden." Het is te vergelijken met het moment vlak voor je flauwvalt: "Voor je flauwvalt, vernauwt je gezichtsveld tot het helemaal zwart wordt."
Ook zien mensen hun leven aan zich voorbij flitsen, maar dat is slechts een suggestie van je hersenen, aldus Shaw. "Het gaat om een wereld die je
brein oproept. Bij een bijna-dood-ervaring zie je niets, het is je brein die zich een andere realiteit inbeeldt."
Wetenschappers van de Hadassah universiteit in Jeruzalem concluderen iets soortgelijks na onderzoek bij zeven mensen die een bijna-dood-ervaring hadden. "Er is geen lineair tijdsverloop", vertelde een van de proefpersonen. "Er zijn geen tijdslimieten." Een ander merkt op: "Het was alsof ik daar al eeuwen was. Sommige ervaringen gebeurden zelfs gelijktijdig."
Vlak voor we
sterven zijn we ons niet meer bewust van onszelf, besluit Shaw. "De meest menselijke eigenschappen van de hersenen sterven eerst. In de eerste 10 tot 20 seconden verliezen we ons zelfbewustzijn en onze mogelijkheid om vooruit te denken. Vervolgens verliezen we herinneringen en taalgevoel, tot er enkel nog een kern overblijft."