De ene mens is meer vatbaar om verslaafd te raken aan winkelen dan de andere. En met verslaafd aan winkelen bedoelen we: verslaafd. Dus niet dat je
kopen leuk vindt, maar dat je
moet kopen.
En
verslaving valt samen met een aandoening die
neuroticisme wordt genoemd. Een omvangrijk onderzoek heeft dat verband aangetoond.
Neuroticisme wordt in verband gebracht met alcoholisme en andere vormen van middelenmisbruik, problematisch gokken en dus ook koopverslaving.
Neuroticisme - een van de vijf belangrijkste aspecten van persoonlijkheid - is een eigenschap die sterk verbonden is met angst, verdriet, prikkelbaarheid en zelfbewustzijn. Neuroticisme wordt gekenmerkt door negatief denken op verschillende gebieden.
Winkelen kan een manier zijn om te ontsnappen aan de onaangename gedachten waar neurotische mensen vaker last van hebben
Aan
het onderzoek naar winkelverslaving deden 23.537 mensen mee. Zij kregen tests over hun persoonlijkheid, zelfrespect en winkelgedrag.
Dr. Cecilie Schou Andreassen, hoofdauteur van het onderzoek, legt de resultaten uit: “Ons onderzoek geeft aan dat mensen die hoog scoren op extraversie en neuroticisme een groter risico lopen om een winkelverslaving te ontwikkelen.
Extraverte mensen zijn doorgaans sociaal en op zoek naar sensatie. Zij gebruiken winkelen mogelijk om hun individualiteit uit te drukken of om hun sociale status en persoonlijke aantrekkelijkheid te vergroten.
Neurotische mensen, die doorgaans angstig, depressief en onzeker zijn, kunnen winkelen gebruiken als een manier om hun negatieve gevoelens te verminderen.”
Zeven tekenen van winkelverslaving
De symptomen van een koopverslaving zijn nauw verwant aan andere verslavingen, zoals alcohol- en middelenverslaving.
- Je denkt de hele tijd aan winkelen/dingen kopen.
- Je winkelt/koopt dingen om je humeur te veranderen.
- U winkelt/koopt zoveel dat het een negatieve invloed heeft op uw dagelijkse verplichtingen (bijvoorbeeld school en werk).
- U hebt het gevoel dat u steeds meer moet winkelen/kopen om dezelfde voldoening te krijgen als voorheen.
- U heeft besloten om minder te winkelen/kopen, maar u bent hier niet toe in staat.
- Je voelt je slecht als je om een of andere reden niet kunt winkelen/dingen kunt kopen.
- U winkelt/koopt zoveel dat het uw welzijn schaadt.
Als u het met minimaal vier van deze zeven stellingen eens of helemaal eens bent, is er sprake van een mogelijke koopverslaving.
Welke typen koopverslaving zijn er?
Koopverslavingen zijn grofweg in te delen in vier categorieën:
- De emotioneel-reactieve koper: koopt dwangmatig spullen om een emotionele pijn of leegte te compenseren, zoekt troost en afleiding.
- De fanatieke koper: wil altijd de perfecte aankoop doen, ook al is deze aankoop eigenlijk niet nodig.
- De verzamelaar: wil graag zo veel mogelijk spullen binnen een specifieke categorie hebben.
- De koopjesjager: jaagt op koopjes, kan spullen ‘voor die prijs toch niet laten liggen?’.
Wanneer ben je koopverslaafd?
Of iemand verslaafd is aan shoppen, hangt vooral af van de beleving en het gebrek aan controle van het koopgedrag. Niet iedereen die veel koopt is direct verslaafd. Wanneer je dwangmatig en obsessief bezig bent met spullen kopen, de beleving van winkelen gebruikt om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en/of problemen en daarbij de controle over je gedrag verloren bent, dan spreken we van een koop verslaving.