Wil je afvallen? Studie bewijst dat vroeger eten helpt

Wetenschap
zondag, 09 oktober 2022 om 15:25
138071505
Wie een paar pondjes kwijt wil, kan zichzelf een handje helpen door vroeger te eten. Een nieuwe studie toont aan dat later op de dag eten op allerlei manieren een verkeerde invloed heeft.
Zo zouden we minder calorieën verbranden, neemt het hongergevoel toe en heeft laat eten effect op de vetopslag van ons lichaam.
Al eerder is aangetoond dat er een verband is tussen het tijdstip waarop je eet en gewichtstoename. Wetenschappers wilden nu weten welk mechanisme daar achter zit. "Eerder onderzoek door ons en anderen had aangetoond dat laat eten verband houdt met een verhoogd risico op obesitas, meer lichaamsvet en minder succes bij het afvallen. We wilden begrijpen waarom", vertelt neurowetenschapper Frank Scheer van het Brigham and Women's Hospital in Boston tegen Science Alert.
Vroeg of laat etenZe vonden zestien deelnemers met overgewicht of obesitas bereid om mee te doen aan twee experimenten die elk zes dagen duurden. Voor het eerste experiment hielden deelnemers zich aan een strikt schema van drie maaltijden per dag rond de normale tijden: ontbijt om 9.00 uur, lunch om 13.00 uur en diner rond 18.00 uur. In de tweede test namen de deelnemers hun eerste maaltijd om 13.00 uur en de laatste om 21.00 uur.
De resultaten waren opmerkelijk: toen de deelnemers later aten was het leptineniveau (dat aangeeft wanneer we vol zijn) 24 uur lang lager. Ze voelden zich dus mogelijk hongeriger. Ook werden de calorieën in een lager tempo verbrand en werd meer vet opgeslagen. Er is gecorrigeerd voor tal van factoren zoals slaap, lichaamsbeweging en calorie-inname.
Niet snackenEerder op de dag eten lijkt dus te helpen om af te vallen, al moet nog verder worden aangetoond of er toch geen andere factoren ten grondslag liggen aan de verschillen. Ook moeten er meer mensen langer getest worden.
Maar voor de zekerheid kan het zeker geen kwaad om vroeger te eten. Het scheelt ongetwijfeld ook calorieën als je de late avondsnack overslaat.
Bron(nen): Science Alert