Vele studies hebben al aangetoond dat lichaamsbeweging de bloeddruk verlaagt. Maar een nieuw onderzoek laat nu zien dat je mogelijk al op jonge leeftijd meer moet sporten dan je denkt om je bloeddruk onder controle te houden.
"Het lijkt vooral belangrijk om fysieke activiteit tijdens de jonge volwassenheid – op een hoger niveau dan eerder aanbevolen – vol te houden om hoge bloeddruk te voorkomen", zei onderzoeker Kirsten Bibbins-Domingo van de Universiteit van Californië.
Hoge bloeddruk kan leiden tot hartaanvallen en beroertes en is een risicofactor voor dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een kwart van de mannen en een vijfde van de vrouwen hoge bloeddruk. Maar de meeste mensen weten niet eens dat ze het hebben, vandaar dat het vaak de ‘stille moordenaar’ wordt genoemd.
Lichaamsbeweging kan een effectieve manier zijn om hoge bloeddruk tegen te gaan. Dat blijkt ook uit deze nieuwe studie onder meer dan 5100 volwassenen, die dertig jaar zijn gevolgd. Hun lichaam werd onderzocht en ze moesten vragenlijsten invullen over eet- en drinkgewoonten en lichaamsbeweging.
Dubbel zoveel sporten
Wat bleek: de mensen die als jongvolwassenen vijf uur per week aan gematigd intensieve lichaamsbeweging deden - het dubbele dus van wat momenteel wordt aanbevolen - hadden aanzienlijk minder kans op hoge bloeddruk. Het effect was vooral groot als mensen hun bewegingsregime volhielden tot in hun zestiger jaren.
"Om hoge bloeddruk te voorkomen, kan het effectiever zijn om minstens tweemaal de huidige beweegrichtlijnen te halen dan simpelweg te voldoen aan de minimum hoeveelheid lichaamsbeweging", schrijven de onderzoekers.