Hij was een goede voetballer en iedereen vond hem aardig, Bryan Roy. Oud-Ajacied Bryan Roy verschijnt volgende maand voor de politierechter op verdenking van het bedreigen van premier Rutte. Op zijn twitteraccount @BryanRoyAjax verkondigde hij dat Rutte een ‘headshot’ zou krijgen. Want hij gelooft in allerlei complotten en is een actief corona-wappie. Hoe kon dat zo lopen, vraagt
Het Parool.Een nieuw leven opbouwen na zijn carrière als topvoetballer viel Bryan Roy niet mee. Hij worstelde met het vinden van een nieuwe identiteit. “Je moet de verslaving aan aandacht zien te overwinnen,” vertelde hij in 2018 aan sportnieuwssite The42. “Dat is me gelukt, hoewel het een aantal jaren heeft geduurd.”
Helemaal gelukt lijkt het toch niet. En aandacht vragen doet hij ook weer.
Roy meent dat mainstream media zwaar corrupt zijn, net als 99,9 procent van alle politici. Hij noemt het onzin dat VVD en D66 de grootste partijen in Nederland zijn, is groot fan van Donald Trump, zette minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge neer als nazi, uitte zich in dreigende taal tegen een journalist en riep burgers op zich niet langer ‘in de maling’ te laten nemen door media en regering. Roy is er ook van overtuigd dat er een satanistische pedofiele elite over ons heerst.
Teveel gekopt?
Hij deed al eerder raar. Hij vertelde als jeugdtrainer dat hij langs wiskundige weg het genie van Cruyff had ontrafeld, schrijft
het Parool. Vorig jaar had een boek over en van hemzelf moeten verschijnen, met Hajo de Boer als auteur. Een paar maanden voor publicatie trok uitgever Marieke Derksen de stekker eruit. Niet vanwege het manuscript, maar vanwege het vooruitzicht bij media-optredens te worden geconfronteerd en geassocieerd met Roys complottheorieën. Hij lijkt ook door zijn geld heen, na een eerder faillissement.
Ronald de Boer ziet het allemaal met lede ogen aan. “Het doet pijn om te zien dat het niet zo goed met hem gaat, dat gaat mij aan het hart.” Roys interesse in complotten verklaart zijn oud-teamgenoot uit een stelsel van factoren: beroepsmatige teleurstellingen, zijn scheiding, verkeerde vrienden. “Dat maakt hem kwetsbaar.”