We klagen over wel voetbalwedstrijden, maar geen festivals, over de maatregelen die almaar van kracht blijven op scholen en kantoren, maar een mondkapje dragen om de R te dimmen, daar willen we niet aan. Drie virologen
leggen bij HLN uit waarom dat niet zo slim is.
Mondkapjes zijn een goedkope en hoogstwaarschijnlijk doeltreffende manier om virusverspreiding tegen te gaan. Vindt bijna iedereen overal. Behalve in Nederland. Viroloog Ab Osterhaus legt aan Belgische krant Het Laatste Nieuws uit waarom de Belgen er goed aan doen om de mondkapjes te verplichten. “Volgens mij is het verstandig dat jullie de mondkapjes nog niet opgeven. Bij ons in Nederland zijn ze van begin af aan heel controversieel en zijn er wetenschappers die er op blijven hameren dat er geen bewijs is dat ze werken. Maar toch zijn er grote aanwijzingen dat ze dat wél doen. Ik werk ook in Duitsland en daar is er geen enkele discussie over. Er zijn in Duitsland regio’s waar enkel de FFP2-maskers zijn toegestaan. Daar zijn de cijfers twintig keer lager dan in Nederland, maar komt dat door de mondkapjes? Dat is moeilijk te bewijzen."
RespectViroloog Steven Van Gucht van Sciensano (het Belgische RIVM) benadrukt ook dat mondkapjes in het najaar belangrijk zijn. "Het acute crisisgevaar is geweken, maar er gaan nog veel mensen besmet worden en ook nog heel wat in het ziekenhuis en mogelijk op de intensive care belanden. De mondmaskers zullen bijvoorbeeld dit najaar ook wel een rol spelen om het griepvirus in te dammen. Ik vind het ook een vorm van respect. In Nederland en Oostenrijk ben ik in winkels geweest waar het niet meer hoeft en daar wordt het personeel toch erg blootgesteld aan het virus terwijl ze daar zelf niet voor kiezen.”
Ook om kwetsbare mensen te beschermen is het mondkapje belangrijk, vindt Van Gucht. "Om hen te beschermen is het logisch dat we een mondmasker dragen in de winkel, op het openbaar vervoer en bijvoorbeeld op het postkantoor. Want ook fragiele mensen hebben vaak geen andere keuze dan te gaan winkelen of het openbaar vervoer te nemen om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te gaan.”
Viroloog Johan Neyts (KU Leuven): “Ik denk ook dat we best het voorzichtigheidsprincipe hanteren wat mondmaskers betreft. Het is niet zo prettig, maar ook niet de grootste ramp om er één te dragen en we gaan er zeker nog levens mee redden. Het afschaffen vlak voor de herfst begint en later de winter komt, zou ervoor kunnen zorgen dat we snel op onze stappen moeten terugkeren."