Ook Nederlands beeld schittert in Fault-film

Beroemd
door anp
zondag, 06 juli 2014 om 8:42
ook nederlands beeld schittert in fault film1404629282

Behalve het inmiddels wereldberoemde bankje speelt ook het kunstwerk Funky Bones van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout een belangrijke rol in filmhit The Fault in our Stars. De hoofdrolspelers - twee tieners met kanker - bezoeken het beeld in het Indianapolis Museum of Modern Art en mijmeren op het sculptuur over hun sterfelijkheid. Vijf vragen aan Van Lieshout.

Hoe is uw beeld überhaupt in het verhaal beland?

“De vrouw van schrijver John Greene, curator Sarah Greene, is degene die mij namens het museum in Indianapolis had gevraagd het beeld te maken. Daardoor kende hij het. Greene heeft mij gevraagd of hij Funky Bones in zijn boek mocht gebruiken en dat vond ik natuurlijk prima. Ik was wel aangenaam verrast dat boek en film zo´n enorm succes zijn geworden.”

De hoofdpersonen mijmeren bij het beeld over hun sterfelijkheid. Is dat ook de bedoeling die u oorspronkelijk had met het beeld? “

Nee, helemaal niet. Het beeld heeft eigenlijk nul komma nul te maken met de gedachte die de personages in boek en film er achter zien. Het museum staat langs een riviertje in Indianapolis waar vroeger nederzettingen waren van native Americans. Ik wilde met Funky Bones graag een link maken naar de prehistorie en de oorspronkelijke bewoners van die plek. Maar dat betekent niet dat ik vind dat het niet goed bij het verhaal van The Fault in our Stars past. Integendeel. ”

Straalt het succes van The Fault ook een beetje op u af?

“Ik denk dat mijn eigen werk interessant en ook succesvol genoeg is en al genoeg aandacht kreeg, ook voor The Fault in our Stars. Ik vind het echter wel leuk dat het succes aandacht van jongeren voor kunst kan genereren. Ik had geen specifieke doelgroep in mijn hoofd voor Funky Bones. Je doet geen marktonderzoek om te ontdekken waar vraag naar is. Maar kunst maak je omdat je het zelf wilt maken. Daarna merk je wel wie er interesse in heeft. ”

Bent u bang dat uw kunstwerk hetzelfde overkomt als het beroemde bankje in Amsterdam?

“Ik denk niet dat het zo´n vaart zal lopen hoor. Daar is het beeld gelukkig ook veel te groot voor: meer dan 10 bij 10 meter. Maar ik vind het wel erg leuk als boek en film meer jonge bezoekers naar het museum trekken. Overigens zijn de opnames niet in Indianapolis zelf gemaakt, maar is voor de film een identieke kopie van het beeld gemaakt. Die is toen de film klaar was weer vernietigd. Ik heb de film zelf overigens nog niet kunnen zien, dus ik weet niet precies hoe prominent Funky Bones in beeld is gebracht.”

Is het eigenlijk vaker gebeurd dat Hollywood u heeft benaderd om kunstwerken te gebruiken?

“Ik heb wel werken verkocht aan een aantal Hollywoodsterren, zoals Brad Pitt en Francis Ford Coppola. Coppola had interesse in een klein, pistoolachtig beeld. En Brad Pitt heeft onder andere een enorm beeld , een soort stapeling hotelcapsules gekocht, waar je met 12 man in kan slapen. Dat staat nu bij zijn villa in Malibu. Pitt heb ik toen ook een paar maal ontmoet. Het is een ontzettend aardige, bijna verlegen man. Ik herkende hem eigenlijk niet toen ik hem ontmoette, daar moest hij wel erg om lachen.”

The Fault in our stars draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.