Arjan Peters onderhield rare relaties met (jonge) vrouwen over wie hij recensies zou gaan schrijven in De Volkskrant. Hij wekte bij hen de indruk dat enige toegeeflijkheid kon leiden tot een goede recensie. Hij knoopte geen seksuele betrekkingen met hen aan, maar viel hen wel lastig.
De volkskrant vond dat een reden voor ontslag: hij misbruikte zijn machtspositie voor personlijke vertier.
Het Hof van Justitie heeft bepaald dat De Volkskrant dat niet had mogen doen. Dagblad
de Volkskrant had literair recensent Arjan Peters niet mogen ontslaan na zijn ongepast gedrag tegenover schrijfsters. De krant moet Peters een vergoeding van 370.000 euro betalen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag
bepaald. In september 2020
oordeelde een kantonrechter nog dat
de Volkskrant Peters terecht de deur gewezen had.
Het hof ziet voor het ontslag „geen voldragen ontbindingsgrond” en vindt dat er geen sprake is van een „#metoo-situatie”. Peters heeft in zijn contacten met schrijfsters volgens de rechter „laakbaar gehandeld, maar niet stelselmatig misbruik gemaakt van zijn machtspositie als recensent”. Tegenover de krant heeft de recensent ook niet „willens en wetens gelogen” over deze contacten. Het verbreken van de arbeidsrelatie met Peters noemt het hof dan ook „prematuur”, een intern onderzoek naar de zaak zou „onzorgvuldig uitgevoerd” zijn.