Romeinse keizerinnen voor het voetlicht

Boeken
maandag, 18 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
‘Een vrouw en echtgenote vindt haar grootste vreugde in gehoorzaamheid'. Toen Plinius de loftrompet stak op keizer Trajanus en diens vrouw Plotina – zonder haar ook maar één keer bij naam te noemen – verwoordde hij de macho-ideologie die 500 jaar lang de Romeinse keizerlijke geschiedenis doordesemde. Steevast werden de keizerinnen ingezet als schaakstuk in de imperiale politiek van manlief.
Annelise Freisenbruch zoomt in 'Vrouwen van Rome. Seks, macht & politiek in het Romeinse rijk' in op de plaats van de keizerinnen in de Romeinse geschiedenis. Van Livia, echtgenote van de eerste keizer Augustus, tot Gallia Placidia, docher van keizer Theodosius en later ook keizerin naast Constantius III. Livia is het bekendste voorbeeld van een vrouw die zich op de achtergrond hield, zoals het hoorde, maar wel het hele keizerlijke huishouden magistraal bestierde. Freisenbruch vertelt hoe ze 90 slaven had die om haar heen cirkelden. Ook zorgde zij ervoor dat haar eerstgeborene Tiberius Augustus zou opvolgen. Ze was amper 16 toen ze haar eerste echtgenoot Tiberius Claudius Nero een zoon schonk, Tiberius.
Freisenbruch slaagt erin om het gekende verhaal van de keizerlijke Romeinse geschiedenis vanuit een vrouwelijke invalshoek te beschrijven. De talrijke anekdotes en pikante details doen de rest.
Bron(nen): Knack