Ernstig zieke patiënten bleven langer in het ziekenhuis en hadden meer kans om te overlijden als hun arts minstens twintig jaar ervaring had dan wanneer het een jonge arts was, die minder dan vijf jaar geleden afstudeerde.
Dr. William Southern en zijn team onderzochten de dossiers van meer dan 6.500 patiënten die tussen 2002 en 2004 opgenomen werden in een acaemisch ziekenhuis in de Bronx in New York. In totaal waren er 59 behandelend artsen. De onderzoekers verdeelden ze op basis van hun ervaring: vijf jaar of minder, zes tot tien jaar, elf tot twintig jaar of meer dan twintig jaar.
Toen de meest ervaren groep werd vergeleken met de minst ervaren groep artsen bleek dat de patiënten met de meest ervaren artsen meer dan een 70 procent meer kans hadden om te sterven in het ziekenhuis en 50 procent meer kans om te overlijden binnen dertig dagen. Maar als rekening gehouden werd met de ernst van de ziekte, bleek dat alleen ernstig zieke patiënten met complexe medische aandoeningen minder goed af waren bij ervaren artsen.
Behalve het aantal jaren ervaring speelde ook het aantal patiënten dat een arts onder zijn hoede had een rol. Als het niet zo druk was, werden geen verschillen gevonden in opnameduur tussen artsen met veel of weinig ervaring. Maar als ze veel patiënten hadden, bleven patiënten met een arts met meer dan 20 jaar ervaring gemiddeld genomen een halve dag langer in het ziekenhuis.
Hoe komt dat? Eén van de oorzaken kan zijn dat oudere artsen minder geneigd zijn om de officiële richtlijnen te volgen en die zijn er natuurlijk niet voor niets. Bovendien gaat het vooral over de meest recente inzichten en richtlijnen en daarom is een continue nascholing van groot belang.
Bron(nen): Reuters