Arbo luidt noodklok: Kwart werknemers valt straks uit door stress

Economie
maandag, 14 oktober 2019 om 9:48
welingelichtekringen header 1

Een kwart van de werknemers valt in 2030 uit door stress en overbelasting. Dat schat de Arbo Unie. De organisatie luidt de noodklok: er moet iets veranderen.

In twintig jaar tijd is het aantal werknemers met een burn-out verdubbeld. Meer dan een miljoen werkenden hebben last van vermoeidheidsklachten. Vooral jongeren en werknemers in de zorg en het onderwijs kampen met stress en oververmoeidheid. In die laatste twee sectoren ligt de werkdruk door bezuinigingen en personeelstekorten al jaren veel te hoog. Jongeren leggen vooral zichzelf veel druk op.

Wat mogelijk ook een rol speelt is de aard van veel werk. Beroepen worden steeds minder concreet, organisaties steeds groter. Wat jouw bijdrage is aan het geheel wordt steeds diffuser. De term bullshit jobs verwijst daarnaar: Het gevoel dat je werk geen nut heeft, maar wel heel veel tijd en energie kost, maakt ongelukkig. Ook is in grote organisaties je autonomie vaak beperkt, eveneens een belangrijke factor voor werkgeluk.

Volgens hoogleraar aan Nyenrode en stressexpert Willem van Rhenen heeft de mens drie basisbehoeften als het gaat om werk: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Daarbij horen vragen als: Kan ik genoeg inbrengen? Hoor ik erbij op het werk? Ben ik in staat om me te blijven ontwikkelen? "De mens is van zichzelf heel creatief en wil graag iets toevoegen. Het is heel irritant als je dat wordt afgenomen. Als je werknemers niet down the drain wilt krijgen, moet je juist daarin investeren.”