Chocoladeletter dit jaar 25 procent duurder

Economie
maandag, 28 oktober 2024 om 15:31
17807224 l normal none
Chocolade wordt heel snel steeds duurder. Mensen die vooral in december chocola kopen - met name voor chocoladeletters - zullen dat merken.
Een chocoladeletter kost bijna een kwart meer dan vorig jaar. En dat is nog maar het begin: de explosief gestegen grondstofprijzen zullen volgend jaar pas echt aantikken
De prijzen voor chocolade zullen verder omhoogschieten. De cacaoprijzen zaten jarenlang onder $ 3000 per ton, maar gingen dit jaar hard de hoogte in. In april kostte een ton bijna $ 12.000 en de prijs schommelt nu rond de $ 7000, schrijft het FD. Dat komt voornamelijk door tegenvallende oogsten als gevolg van slecht weer en boomziektes in Ghana en Ivoorkust, waar de meeste cacao voor de wereldmarkt vandaan komt.
Het duurt even, door lopende inkoopcontracten en voorraden, voordat die hogere inkoopprijzen de supermarkt bereiken. Toch is de chocoladeletter in de schoen dit jaar al 20% tot 25% duurder,
Waarom cacao en dus chocolade zo duur worden
  1. Slechte oogsten: De belangrijkste reden voor de stijging is de mislukte oogsten in West-Afrika, waar ongeveer 70% van de wereldwijde cacaoproductie vandaan komt. Dit is het gevolg van ongunstige weersomstandigheden, zoals droogte en zware regenval, en ziektes die de cacaobomen treffen.
  2. Klimaatverandering: Klimaatverandering heeft geleid tot extremere weersomstandigheden, wat de productie verder onder druk zet. Het fenomeen El Niño heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan ziektes en plagen die de oogsten negatief beïnvloeden.
  3. Economische factoren: De wereldwijde inflatie heeft de kosten voor kunstmest en pesticiden verhoogd, waardoor cacaoboeren minder kunnen investeren in hun plantages. Dit leidt tot lagere opbrengsten en hogere prijzen.
  4. Speculatie en marktwerking: Speculanten op de termijnmarkt drijven de prijzen verder op door cacao in te kopen en later tegen hogere prijzen te verkopen. Dit zorgt voor extra volatiliteit op de markt.
  5. Stijgende vraag: De vraag naar cacao blijft wereldwijd stijgen, mede door economische groei en toenemende consumptie in opkomende markten zoals Azië. Dit zorgt voor een grotere druk op het aanbod