Dat bezuinigen in Europa leidt alleen tot meer ellende

Economie
woensdag, 25 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
We voorspelden in 2009 dat de Euro er wel eens aan zou kunnen gaan. Hoon was ons deel, schrijft Bloomberg. Maar de eerste helft van 2010 was dat het gesprek van de dag. De Europese leiders verzonnen een list waardoor het acute gevaar - Griekenland - werd bezworen. En toen kwam er de grote mode van de bezuinigingen. In Europa is een race ontstaan wie er het snelste en het beste kan bezuinigen. De eerste tekenen waar dat toe leidt zijn er nu: tot nog veel meer ellende. Dat bezuinigen naar zou worden was van tevoren duidelijk. Maar nu blijkt dat het de crisis scherper en onoplosbaarder maakt: zowel in Ierland als Griekenland zouden de bezuinigingen wel eens tot hogere overheidstekorten kunnen leiden. Terwijl het om die tekorten nu juist ging. Maar het bezuinigen gaat zo goed, dat de economie in elkaar stort en daardoor de belastingen ook sterk dalen. En het tekort dus stijgt. En dan zijn in de meeste landen van Europa de bezuinigen alleen nog naar bedacht en niet uitgevoerd. Dus daar zal de economische ellende nog komen.
Zie hier het dilemma: de tekorten ongemoeid laten kan niet, maar ze drastisch verlagen leidt tot het tegendeel, de tekorten worden er hoger van.
Bloomberg komt met een soortgelijke vaststelling. Nobelprijswinnaar Josef Stiglitz legt daaruit dat de politieke gekte van onmachtige Europese politici heeft geleid tot een soort bezuinigwedstrijd om als eerste de 3 procenttekort grens van de EU te halen. Krankzinnig, irrationeel en gevaarlijk
Bron(nen): Bloomberg