De grote Elon Musk-show: Aandeelhouders gunnen hem 56 miljard bonus, maar kogel is (nog) niet door de kerk

Economie
vrijdag, 14 juni 2024 om 11:05
anp 497825498
Het zou verreweg de hoogste (en krankzinnigste) bonus zijn die ooit is uitgekeerd aan een bestuurder van een Amerikaans bedrijf. Het gaat beroerd met Tesla, de concurrentie uit China is moordend. In een tijd waarin de beurzen record na record noteren, staat de koers van het bedrijf van Elon Musk zestig procent onder de top. Toch gunt de meerderheid van de aandeelhouders hem een megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar.
De stemming is alleen niet bindend, legt beursanalist Jean-Paul van Oudheusden uit op BNR: “Het was gisternacht de grote Elon Musk-show, hij had veel te zeggen. Maar de stemming viel een beetje tegen.”
Speculatie
De twee dingen waar het om ging, werden aangenomen. Aandeelhouders stemden namelijk ook voor de formele verhuizing van Tesla van de staat Delaware naar Texas, waar het hoofdkantoor van de autofabrikant ook staat. “Maar er werd niet bekendgemaakt hoe de percentages lagen. Dat geeft natuurlijk ook weer reden tot een hoop speculatie”, legt de beursanalist van eToro uit.
Niet bindend
De megabeloning stamt al uit 2018 en bestaat uit aandelenopties die vanwege de gestegen beurskoers van Tesla enorm in waarde is gestegen. Maar eerder dit jaar verwierp een rechtbank in de staat Delaware, waar Tesla op papier is gevestigd, het beloningspakket na een aanklacht van een kleine belegger.
In beroep
De uitslag van de nieuwe stemming over de miljardenbeloning is dus niet doorslaggevend, maar kan Musk in zijn hoger beroep wel extra argumenten geven voor zijn zaak. “Het is eigenlijk een soort referendum. Ze laten zien dat de aandeelhouders nog steeds achter Musk staan als ceo. Maar de rechter in Delaware moet nog definitief beslissen wat eruit gaat komen. En als Tesla dat wil veranderen, dan moeten ze daar nog tegen in beroep gaan”, aldus Van Oudheusden.
Proces van de lange adem
Het lijkt erop dat de rechter in Delaware zijn poot stijf zal houden, waarna Tesla vaart gaat maken met de juridische verhuizing naar Texas. “Het bestuur van Tesla zal daar dan een nieuw pakket moeten aanvragen, en daar gaat wel wat tijd overheen.”
Kimbal Musk
Meerdere grote aandeelhouders hadden al aangekondigd tegen de doldwaze bonus te gaan stemmen. Onder andere het pensioenfonds voor Californische ambtenaren en het Noorse staatsinvesteringsfonds vinden de beloning buitensporig en zijn kritisch op het toezicht op Musk van de raad van bestuur. Zo zijn Kimbal Musk (de broer van Elon) en James Murdoch (zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch) ook voor de komende bestuursperiode lid van de Tesla-raad.
Campagne
Musk en zijn volgers voerden de afgelopen weken een felle campagne om aandeelhouders te laten instemmen met zijn megabonus. Zo waarschuwde belegger Ron Baron dat Musk zou kunnen opstappen bij de autofabrikant. En dat zou uiteindelijk ook de toekomst van Tesla op het spel zetten volgens hem.