Dit is een redelijk inkomensverschil tussen CEO en medewerkers volgens hoogleraar

Economie
dinsdag, 08 oktober 2019 om 10:00
welingelichtekringen header 1

De inkomensverschillen tussen de top van het bedrijfsleven en de gemiddelde medewerker zijn in enkele decennia geëxplodeerd.

De Volkskrant onderzocht de beloningen van de top van twintig AEX-bedrijven. Shell-topman Ben van Beurden bleek de absolute grootverdiener met een jaarinkomen in 2018 van 20,1 miljoen euro.

naar de beloning van de top van twintig AEX-bedrijven bleek dat de topman van Shell, Ben van Beurden, momenteel koploper is in de lijst van grootverdieners. De beloning van Van Beurden kwam in 2018 uit op 20,1 miljoen euro. Dat is 144 keer meer dan wat de gemiddelde werknemer bij Shell verdient. Unilever maakt het nog bonter. Daar ontving ex-CEO Paul Polman 11,7 miljoen euro, 283 keer meer dan zijn medewerkers.

CHRO.nl sprak met hoogleraar Human Resources Studies Dorien Kooij van Tilburg University over deze bizarre inkomensverschillen. “Vaak wordt de schaarste in de top als reden voor de hoge salarissen genoemd”, zegt Kooij. “Maar het is natuurlijk logisch dat als het goed gaat met het bedrijf, iedereen profiteert.”

Wat dan een redelijk beloningsverschil zou zijn volgens de expert? “In de publieke sector hebben we de Balkenendenorm. Ik denk dat een ratio van 1 staat tot 40 meer dan redelijk zou zijn voor het bedrijfsleven. Dus dat een CEO een inkomen van maximaal veertig keer hoger krijgt dan die van de gemiddeld verdienende man of vrouw op de werkvloer.”