Geen managers meer bij Zappos, een grote Amerikaanse online schoenenverkoper. Daarover berichten NRC en Quartz. Alle managementlagen verdwijnen en iedereen bepaalt zelf wat hij doet. Dat heet holacratie en het wordt steeds populairder.
Zappos is niet het eerste bedrijf dat volgens deze moderne organisatiestructuur gaat werken. Het is met 1500 werknemers wel de eerste van formaat.
De naam holacratie is ontleend aan het Griekse Holon, dat geheel in een groter geheel betekent. In een holacratie wordt gewerkt in cirkels. Dit zijn groepen werknemers geformeerd rondom een bepaalde taak. Bij Zappos worden er zo’n 400 cirkels gevormd. Werknemers kunnen in meerdere cirkels werkzaam zijn. Niemand heeft een baantitel en niemand is manager.
Werknemers zijn in feite eigen baas en zelf verantwoordelijk voor hun werk. Er is een overlegstructuur die bestaat uit een operationeel proces (het werk) en een beleidsmatig proces (de organisatie van werk). De cirkels zijn met elkaar verbonden door zogenaamde lead-links. Dit zijn werknemers die sturen op resultaten, maar zij kunnen andere werknemers nooit dwingen bepaalde taken op zich te nemen.
Een werknemer hoeft noch gehoorzaam te zijn aan een leider noch aan het collectief. In dit zelfsturende systeem zijn werknemers vrijer en verantwoordelijker zonder dat structuur ontbreekt.