Huizenprijzen schieten verder omhoog, ruim 11 procent hoger

Economie
dinsdag, 22 oktober 2024 om 4:30
bijgewerkt om dinsdag, 22 oktober 2024 om 6:47
anp211024114 1
De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand verder gestegen. Huizenkopers moesten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in september gemiddeld 466.890 euro neertellen voor een bestaande koopwoning.
De huizenprijzen lagen in september gemiddeld 11,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in ruim twee jaar. Ten opzichte van augustus werden woningen in september 0,9 procent duurder. In de maanden hiervoor stegen de prijzen van bestaande koopwoningen ook al flink.
"Er zijn te weinig huizen en er is te veel geld", vat CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen het samen. Volgens hem duurt de oververhitting op de woningmarkt voort. Mensen kunnen meer betalen en tegelijk staan er maar weinig huizen te koop. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa en in Noord-Amerika zijn de huizenprijzen aan een opmars bezig, voegt Van Mulligen toe.
Dat de vraag naar woningen groot blijft, blijkt bijvoorbeeld ook uit het aantal transacties. In september verwisselden 17.622 huizen van eigenaar, bijna 10 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 146.530 woningen verkocht, een toename van ruim 11 procent.
Piek
De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna daalden de prijzen even, maar sinds juni vorig jaar worden koopwoningen juist weer duurder. Vorige maand lagen de prijzen gemiddeld 6,6 procent hoger dan bij de vorige piek in de zomer van 2022.
Over het hele derde kwartaal waren bestaande koopwoningen 11,1 procent duurder dan een jaar eerder. Een kwartaal eerder kwam die stijging nog uit op 8,6 procent. De prijsstijging was in juli, augustus en september opnieuw het grootst in de provincie Utrecht, meldt het CBS ook. De stad Utrecht had van de vier grootste steden ook de grootste prijsstijging. Bestaande koopwoningen waren daar het vorige kwartaal 14,4 procent duurder dan een jaar eerder.