Schaarste en expats maken klusjesmannen peperduur

Economie
donderdag, 29 augustus 2024 om 7:05
bijgewerkt om donderdag, 29 augustus 2024 om 11:32
103906334 l normal none

"Voor een klus waar ik vroeger €2000 voor kreeg, is dat nu €5000." Klusjesman Ismail Akachar vertelt aan het AD dat de tarieven die hij kan rekenen steeds hoger worden. Oorzaak: de schaarste. Zijn specialiteit is stucen en schilderen. Zes jaar geleden begon hij voor zichzelf. Sindsdien zijn de tarieven flink gestegen.

Dat geldt voor alle handige harry's en dan met name voor schilders. ,,We horen de gekste dingen", zegt Michiel Ybema, ceo van MrFix.nl , een site die mensen helpt aan zzp'ers voor klusjes in en om huis. ,,Een vakman kan denken: ik ben druk en heb de klus niet per se nodig, ik doe het alleen voor de hoogste prijs."

Naast het tekort aan vakmensen is er nog een oorzaak voor de stijgende tarieven. Ybema: ,,De stijging van het reëel inkomen. Mensen hebben meer te besteden. Bovendien wordt steeds meer werk uitbesteed."

Opvallend vindt Akachar dat zijn klanten in de Randstad vooral uit het buitenland komen. ,,Expats. Voor hen is het vaak voordeliger om een huis te kopen dan extreem duur te huren. Al helemaal als ze hun woning deels weer verhuren. Zij leggen dan makkelijk 1000 euro extra neer voor een stukadoor." Een goede klusjesman die een uurtarief vraagt van 60 euro is normaal geworden.

In veertig jaar tijd is het aantal mensen met een praktische opleiding ruim gehalveerd. En dat gat tussen vraag en aanbod blijft nog wel even. Het is niet zo dat er ineens voldoende nieuwe vaklui zijn. ,,En ik vrees dat klanten voorlopig meer blijven betalen", denkt Akachar.