The Economist: Een toekomst met volop schone, goedkope energie is binnen handbereik

Economie
vrijdag, 21 juni 2024 om 6:20
169683670 l normal none

The Economist zegt dat we in verrassend hoog tempo op weg zijn naar een unieke menselijke prestatie: schone energie voor iedereen en spotgoedkoop.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen zonnecellen halverwege de jaren 2030 de grootste bron van elektrische energie op aarde zijn. Tegen de jaren 2040 zijn ze misschien niet alleen de grootste bron van elektriciteit, maar van alle energie. Bij de huidige trends beloven de all-in kosten van de elektriciteit die ze produceren minder dan de helft te kosten als de goedkoopste die vandaag beschikbaar is. Dit zal de klimaatverandering niet stoppen, maar kan deze wel veel sneller afremmen. Een groot deel van de wereld – inclusief Afrika, waar 600 miljoen mensen nog steeds hun huis niet kunnen verlichten – zal zich energierijk gaan voelen. Dat zal een nieuw en transformerend gevoel zijn voor de mensheid.

Dat is bijzonder goed nieuws en leidt de mensheid naar een nieuw tijdperk. Maar er is volgens The Economist ook een keerzijde: bijna alle zonnepanelen komen uit China. De Chinese zonne-energiesector is zeer concurrerend, wordt zwaar gesubsidieerd

Op de lange termijn zal een wereld waarin meer energie wordt opgewekt zonder de olie en het gas die uit instabiele of onvriendelijke delen van de wereld komen, betrouwbaarder zijn. Maar hoewel de Chinese Communistische Partij de prijs van zonlicht niet kan manipuleren zoals de OPEC die van olie probeert te manipuleren, is het toch zorgwekkend dat een vitale industrie in één enkel vijandig land gevestigd is.

Maar het zijn de dingen waar nog niemand aan gedacht heeft die de grootste gevolgen zullen hebben. In haar radicale overvloed zal goedkopere energie de verbeelding bevrijden en radjes van de geest laten draaien van opwinding en nieuwe mogelijkheden.