In een ideale wereld hebben we alleen de zon nog nodig om ons van stroom te voorzien. En zo ingewikkeld zou dat niet moeten zijn als je kijkt naar hoeveel ruimte er maar nodig is voor zonnepanelen.
In 2009 was de wereldwijde elektriciteitsconsumptie 20.279.640 GWh. De zon levert meer energie dan dat in één uur. Het lastige punt is om die zonnestralen om te zetten in stroom die uit ons stopcontact komt.
Daar zijn zonnepanelen voor nodig, een heleboel. Hoeveel aardoppervlak we moeten bedekken met zonnepanelen om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar stroom? Dat ligt er natuurlijk aan hoe efficiënt die panelen zijn en waar je ze neerzet. In Scandinavië kom je niet ver met je zonnepanelen, maar in Noord-Afrika bijvoorbeeld wel.
In het plaatje hieronder is te zien hoeveel ruimte er nodig is om genoeg stroom te leveren voor de hele wereld als je in Algerije panelen neerlegt (het grootste rode vierkant). Het middelgrote vierkant aan zonnepanelen is voldoende voor de hele EU en het kleinste vierkantje is genoeg om Duitsland van stroom te voorzien. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit van Braunschweig.
Voor de hele wereld gaat het om 60.025 vierkante kilometer, oftewel een gebied kleiner dan het oppervlak van Duitsland.
Bron(nen): IFL Science Technische Universiteit Braunschweig