Van alle Nederlandse huishoudens heeft 70 procent een contract voor groene stroom. Daarmee verwacht je een bijdrage te leveren aan het opwekken van duurzame energie. Maar dat is vaak niet zo, concluderen de Consumentenbond, Natuur & Milieu, WISE en Greenpeace in hun jaarlijkse Stroomranking.
"Vanwege de klimaatcrisis en de afspraken in het Klimaatakkoord zou je verwachten dat energieleveranciers meer tempo maakten. Terwijl consumenten massaal kiezen voor duurzame stroom, lijken veel leveranciers de kantjes ervan af te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen’’, schrijven de onderzoekers. Ze keken naar de investeringen, inkoop en levering van stroomleveranciers.
Vorig jaar werd maar 16,3 procent van alle aangeboden elektriciteit duurzaam opgewekt. Het gat tussen vraag en aanbod wordt opgelost door de aanschaf van certificaten voor groene stroom uit het buitenland. Dat is lang niet zo duurzaam zeggen de onderzoekers. "Het gaat bijvoorbeeld om waterkrachtstroom uit Noorwegen, waar ze meer elektriciteit opwekken dan ze gebruiken. Daar gaat dus geen prikkel vanuit om bijvoorbeeld extra windmolens te bouwen’’, zegt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu in het AD.
Van de grote duurzame aanbieders scoort Eneco het best met een 7,7. Nuon krijgt een 6,5. Essent scoort met een 4,6 verreweg het slechtst van de grotere energieleveranciers.