4 symptomen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 30 juni 2024 om 6:41
133878810 l normal none

Geld is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar wanneer wordt de drang naar geld een verslaving? Verslavingsdeskundige Bram Bakker luidt de noodklok over geldverslaving, een probleem dat hij ziet als een nieuwe volksziekte. In zijn boek "Verslaafd aan geld" bespreekt hij hoe geld een verdovend middel kan zijn, vergelijkbaar met drugs of alcohol.

Het Paracetamol-effect van Geld

Bakker vergelijkt de effecten van geld met die van paracetamol: het verdooft de pijn tijdelijk, maar lost de onderliggende problemen niet op. Mensen die verslaafd zijn aan geld, jagen voortdurend naar meer, in de hoop dat het hen gelukkig zal maken. Maar net als bij andere verslavingen, is het effect slechts tijdelijk en blijven de emotionele problemen bestaan.

De Gevaren van Geldverslaving

Geldverslaving kan leiden tot ernstige sociale en emotionele problemen. Bakker beschrijft hoe geld vaak een bron van conflict is binnen families en vriendschappen. Mensen kunnen zo geobsedeerd raken door geld dat ze hun relaties en persoonlijke welzijn opofferen. Dit fenomeen is niet beperkt tot de rijken; ook mensen met weinig geld kunnen verslaafd raken aan het najagen van financiële zekerheid.

Herken de Symptomen

Het herkennen van een geldverslaving kan lastig zijn, omdat het vaak wordt gezien als ambitie of financiële verantwoordelijkheid. Enkele symptomen zijn:

  • Continu denken aan geld en manieren om meer te verdienen.
  • Liegen over geldzaken of schulden.
  • Geen controle hebben over uitgaven, zelfs als dit leidt tot financiële problemen.
  • Relaties verwaarlozen ten gunste van financiële doelen.
Geld als Verdovingsmiddel

Net als bij andere verslavingen, gebruiken mensen geld om emotionele pijn te verlichten. Winnaars van de loterij merken vaak dat de vreugde van hun winst slechts tijdelijk is en dat hun onderliggende problemen blijven bestaan. Geld kan niet de diepere emotionele behoeften vervullen die mensen hebben, zoals liefde, verbinding en zelfwaardering.

Preventie en Behandeling

Er zijn momenteel geen specifieke zelfhulpgroepen of behandelingen voor geldverslaving, maar deskundigen zoals Bakker pleiten voor meer bewustzijn en educatie. Het is belangrijk om op scholen en binnen gezinnen het belang van geld te relativeren en gezonde financiële gewoonten aan te leren. Voor mensen die al worstelen met een geldverslaving, kan therapie helpen om de onderliggende emotionele problemen aan te pakken en gezondere copingmechanismen te ontwikkelen.

Geld is een krachtig middel dat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op ons leven. Het is belangrijk om bewust te zijn van de gevaren van geldverslaving en om hulp te zoeken als je merkt dat je relatie met geld ongezond wordt. Zoals Bakker stelt: "De grootste geluksmomenten koop je niet, die vallen je toe."