Iedereen doet het, toch zijn er de nodige misvattingen over het legen van je darm. zet 5 veel voorkomende misvattingen op een rijtje: Sommige mensen poepen elke dag op hetzelfde tijdstip en meestal (als het even kan) op hetzelfde toilet. Anderen doen het minder vaak en minder regelmatig. Wat is gezond? Beiden. Gastro-enterologen stellen dat alles van driemaal daags tot drie maal per week normaal is, zolang de uitwerpselen niet te hard of te zacht zijn. De frequentie wordt pas een probleem als ze plotseling verandert, hetzij vaker of minder vaak dan normaal.
Obstipatie, in de volksmond verstopping genoemd, wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals slechte voeding, uitdroging, gebrek aan lichaamsbeweging, een jetlag of veranderingen in de voeding tijdens reizen, zwangerschap en bepaalde medicijnen. Het krijgen van voldoende rust, meer water drinken, meer bewegen en het eten van vezelrijk voedsel kan dat verhelpen. Zo niet, kan obstipatie wijzen op (of leiden tot) een ernstige medische aandoening.
Diarree of ontlasting met een losse en slechte structuur kan eveneens veroorzaakt worden door veel factoren, meestal door virussen, bacteriën of een allergische reactie. Aanhoudende dunne ontlasting kan een teken zijn van een chronische ziekte, zoals het prikkelbare darm syndroom. Poep ruikt meestal niet naar rozen, maar mag niet ruiken naar rotte eieren. Een verschrikkelijk vies ruikende ontlasting kan een teken zijn van een infectie, of iets ernstiger, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa. Giardiasis, een infectie van Giardia parasieten, is een bekende oorzaak van vreselijk stinkende poep. Als de vieze geur langere tijd aanhoudt, moet je een arts raadplegen. Misschien verrassend, maar het laten van een wind is normaal en gezond. Het is een natuurlijk bijproduct van de darmbacteriën die je voedsel verteren.
Maar net zoals met poepen kan langdurige winderigheid met een vieze geur een teken van iets ernstigs zijn. Het reinigen is een van de ergste dingen die je je dikke darm en je gezondheid op lange termijn kan aandoen. Het gebruiken van detox-producten is op z'n minst een verspilling van geld en tijd, maar recente studies hebben ook aangetoond dat het slecht is voor je gezondheid. Het probleem is dat je de slechte elementen niet kunt wegspoelen, zonder ook de goede dingen weg te spoelen. Sterker nog: de gifstoffen waar men het over heeft, bestaan niet.
Er zijn geen giftige stoffen in de darm aanwezig, die als ze geabsorbeerd worden door het bloed een ziekte kunnen veroorzaken. Met elke detox spoel je goede bacteriën en elektrolyten weg. Bijna 1000 soorten bacteriën die zich in de dikke darm bevinden, ondersteunen de laatste fase van de spijsvertering, zoals waterabsorptie, de gisting van vezels en de absorptie van vitamines, met name vitamine K, B1, B2, B7 en B12. De mythe dat het gezond is om uitgebreid op het toilet te gaan zitten om te poepen is wijdverbreid. De tijdschriften die je aantreft in toiletten wijzen er op dat men denkt dat het gezond is om ruim de tijd te nemen en te ontspannen op het toilet. Niets is minder waar en wel om 2 redenen. Studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen lezen op de wc en aambeien. Dat werd al aangetoond in een studie uit 1974. Wat is echter niet duidelijk is, is de richting van het verband. Het is mogelijk dat langdurig op de wc zitten aambeien veroorzaakt, of dat aambeien de oorzaak zijn van het langer op de wc zitten. Toch raden artsen aan om meer vezelrijke voeding te eten en niet langer op het toilet te blijven zitten om de stoelgang te bevorderen.
De tweede reden is dat lang op de wc zitten vies is. Meerdere studies tonen aan hoe leesvoer en smartphones verontreinigd worden met ontlasting bij gebruik op het toilet. En het is moeilijk om een iPhone te wassen. Dat klinkt logisch: hoe meer er uit komt, hoe minder gewicht je mee moet torsen. Zo is het echter helemaal niet. Veel mensen nemen laxeermiddelen of drinken ‘dieet-thee’ in de hoop zo meer calorieën kwijt te raken. Het probleem is echter dat de absorptie van calorieën grotendeels plaatsvindt in de dunne darm en laxeermiddelen inwerken op de dikke darm. Wat wel helpt is een vezelrijk dieet, waarbij onoplosbare vezels je een gevoel van verzadiging geven zonder al teveel calorieën tot je te nemen. Vezels komen veel voor in granen, bonen, groenten en fruit, schillen van groenten en fruit, zaden en noten.
Bron(nen): Live Science