5 soorten therapie: Welke is het beste voor jou?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 15 september 2024 om 7:58
180776676 l normal none
Er zijn verschillende therapieën die je allemaal kunnen helpen beter te functioneren in je dagelijks leven. Maar welke is de beste voor jou? En hoe kom je er achter wat een goede behandelaar is?
Voel je je overweldigd door het leven? Last van angsten? Worstelen met je geestelijke gezondheid kan beangstigend zijn, vooral als je niet weet waar je terecht kunt of hoe je jezelf kunt verbeteren.
Psycholoog Dawn Potter van de Cleveland Clini bespreekt de meest voorkomende soorten therapie en wat voor jou het beste zou kunnen werken.
Wat is psychotherapie?
Psychotherapie, ook wel gesprekstherapie genoemd, kan mensen met psychische stoornissen of emotionele problemen helpen. Het kan symptomen verminderen en mensen helpen beter te functioneren in hun dagelijks leven.
Dit soort therapie wordt vaak gebruikt in combinatie met medicatie of andere therapieën.
Overweeg therapie als:
  • Je moeite hebt om met stress om te gaan.
  • Je je voortdurend overweldigd of uitgeput voelt.
  • Je hardnekkige problemen hebt die je niet zelf kunt oplossen.
  • Je je depressief of ongeïnteresseerd in het leven voelt.
  • Je angstig bent.
Veel voorkomende soorten psychotherapie
Er zijn verschillende soorten therapie. Een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan verschillende aspecten van verschillende soorten combineren om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van de persoon die behandeling zoekt.
Psychodynamische therapie
Therapeuten gebruiken deze benadering om mensen te helpen bij het identificeren van onbewuste overtuigingen die hun stemming en gedrag kunnen beïnvloeden. Iemand die als kind bijvoorbeeld gestraft werd voor elk cijfer dat lager was dan een tien, kan een onbewuste overtuiging hebben dat hij gestraft zal worden voor alles wat niet perfect is.
“Het doel is om meer inzicht te krijgen in wat voor onbewust materiaal dan ook dat gedrag kan aansturen om een soort verandering te bevorderen doordat de persoon zichzelf begrijpt en begrijpt waarom ze bepaalde dingen doen,” zegt Dr. Potter.
Dit is een goede optie voor mensen die problemen hebben met eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfexpressie. Het kan ook helpen bij depressies en angsten.
Gedragstherapie
In tegenstelling tot psychodynamische therapie richt gedragstherapie zich op het heden. Er is minder aandacht voor waarom een gedrag is begonnen en meer nadruk op de barrières om het te veranderen en waarom dat gedrag wordt beloond.
“We willen gewenst gedrag dat we willen versterken,” zegt Dr. Potter. “En dan willen we consequenties hebben voor ongewenst gedrag.
Dit wordt vaak gebruikt bij kinderen, bijvoorbeeld om ze te belonen voor het opmaken van hun bed en om privileges te ontnemen als ze zich misdragen.
Enkele onderdelen van gedragstherapie zijn
  • Systematische desensibilisatie: Deze praktijk introduceert langzaam blootstelling aan iets waar je bang voor bent, zoals spinnen.
  • Aversietherapie: Het idee hier is om consequenties te creëren voor gedrag dat je wilt stoppen, zoals nagelbijten.
  • Overspoelen: Een meer directe benadering om met fobieën om te gaan, deze praktijk plaatst je in een situatie waarin je geconfronteerd wordt met je angst of fobie zodat je al je gevoelens in één keer kunt verwerken.
Gedragstherapie is goed voor het omgaan met fobieën, stoornissen in middelengebruik en obsessieve compulsieve stoornis (OCD).
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie combineert een aantal van de principes van gedragstherapie met de theorie dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen allemaal met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden.
“Dus als we anders denken of anders handelen, zullen we ons waarschijnlijk anders voelen,” zegt Dr. Potter. “En soms hebben onze gevoelens ook invloed op hoe we denken en handelen.”
Veel CGT houdt in dat je met je therapeut praat over je denkproces over situaties die je wilt bespreken. Je therapeut zal vragen wat je dacht en hoe je je daarbij voelde.
“Het is echt proberen om denkpatronen te identificeren en te veranderen die problematisch of onjuist kunnen zijn,” zegt Dr. Potter.
Het doel is om schadelijke of negatieve denkpatronen of gedragingen te vervangen door patronen die behulpzaam en positief zijn.
Mensen met stemmingsstoornissen, angsten, eetstoornissen en OCD kunnen CGT als nuttig ervaren.
Dialectische gedragstherapie (DBT)
Deze vorm van therapie werd oorspronkelijk ontwikkeld als specifieke behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis en richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden om met moeilijke situaties om te gaan. “Dialectisch' betekent gewoon een logische discussie over ideeën en meningen, en het doel is om te leren omgaan met moeilijke emoties en deze te accepteren,” zegt ze.
“Het wordt gebruikt om stoornissen te behandelen die veel emotionele disfunctie hebben,” zegt Dr. Potter. “Het helpt mensen mindfulness, emotionele regulatie en interpersoonlijke effectiviteitsvaardigheden te ontwikkelen. Het helpt hen negatieve emoties te reguleren en gezondere relaties te hebben.”
Dialectische gedragstherapie is nuttig voor mensen met zelfmoordgedachten en ander zelfdestructief gedrag.
Humanistische Psychologie
Humanistische psychologie richt zich op de sterke punten van mensen en kan mensen helpen hun doelen te bereiken en zich meer tevreden te voelen in het leven. Het richt zich minder op het behandelen van symptomen en problemen.
“Je richt je meestal op zelfontdekking en zelfacceptatie,” zegt Dr. Potter. “Het kan echt nuttig zijn voor iemand die het goed doet in het leven, maar wil groeien.”
Sessies zijn minder gestructureerd dan andere therapieën en zijn goed voor mensen die existentiële kwesties of big picture-kwesties willen bespreken. Het kan je helpen je wereldbeeld te begrijpen en ware zelfacceptatie te ontwikkelen.
Iedereen die te maken heeft met problemen met zijn eigenwaarde, relatieproblemen, depressie of angst kan baat hebben bij humanistische therapie.
Hoe beslis je wat het beste bij jou past?
Om het beste type therapie voor jou te vinden, stelt dr. Potter voor om te beginnen met welke problemen of kwesties je wilt bespreken.
Vraag jezelf af:
  • Wat wil ik veranderen?
  • Wat staat mij in de weg om die verandering door te voeren?
  • Hoeveel structuur wil ik in mijn sessies?
“Als je bijvoorbeeld weet dat je last hebt van dwangmatig gedrag zoals gokken of overeten, dan zou je misschien een gedragstherapeut kunnen zoeken,” zegt ze.
Het is ook belangrijk om te weten dat veel professionals in de geestelijke gezondheidszorg een integratieve aanpak hanteren, wat betekent dat ze getraind zijn in verschillende therapieën en vaak meerdere benaderingen gebruiken in de behandeling van hun patiënt.
Stel potentiële therapeuten de volgende vragen om de beste beslissing te kunnen nemen:
  • Heeft u een vergunning?
  • Heeft u ervaring met het behandelen van mensen met soortgelijke problemen?
  • Hoe denkt u dat ik beter kan worden?
  • Wat voor benaderingen gebruikt u voor problemen als deze?